24.3.12

Χρειάζεται νέα μείωση 20% στο εισόδημα των Ελλήνων

Τι πρέπει να γίνει για την οικονομία, σύμφωνα με τον Μπλανσάρ του ΔΝΤ

Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν ώστε να επανέλθει η Ελλάδα στο σωστό δρόμο… Να μειωθεί το χρέος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και το νέο της πρόγραμμα προωθεί αυτές τις δύο δράσεις, αναφέρει σε άρθρο του στη Voxeu, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Όπως υποστηρίζει ο διάσημος οικονομολόγος, η διαδικασία ήταν μακρά και δύσκολη.

Μετά από όλες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων και των πιστωτών, η σχέση της Ελλάδας με τους ιδιώτες έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Αν και οι τράπεζες είχαν τη φήμη του κακού, πλέον δέχτηκαν να απομειώσουν τα χαρτοφυλάκια τους και να αποδεχθούν τη μείωση της αξίας των μετοχών τους.

Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών ήταν η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση για απομείωση κρατικού χρέους στην ιστορία, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.

Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να εφαρμόσει τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα της. Είναι μεγάλη πρόκληση, χωρίς αμφιβολίες. Αλλά είναι και μία τεράστια ευκαιρία να αποκτήσει η οικονομία τα πλεονεκτήματα που χρειάζονται ώστε να εγκαθιδρυθεί μία ισχυρή ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπλανσάρ, «Το ερώτημα παραμένει: Μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει;».

«Η Ελλάδα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της, και να ενισχύσει τις εξαγωγές. Τώρα, η Ελλάδα εξάγει μόνο το 14% αυτών που παράγει. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας θα πρέπει να είναι της τάξεως του 20%», αναφέρει ο Μπλανσάρ. 
 
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/323801/hreiazetai-nea-meiosi-20-sto-eisodima-ton-ellinon/

No comments: