1.3.12

«Βουτιά» 3% της τιμής του χρυσού

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες κατά 3%, στη μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» των δυόμισι τελευταίων μηνών, καθώς το ράλι του δολαρίου, ύστερα από τα σχόλια του Μπεν Μπενάνκι, προκάλεσε ξεπούλημα που πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η τιμή spot του χρυσού υποχωρούσε κατά 3,3% αργά χθες το βράδυ, στα 1.724,40 δολ./ουγκιά, ενώ προηγουμένως είχε πέσει ακόμη χαμηλότερα, στα 1.707,04 δολάρια. Ακόμη νωρίτερα, ωστόσο, κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών ενισχυόταν στο υψηλότερο των τρεισήμισι μηνών, στα 1.790,30 δολ./ουγκιά, δεχόμενο στήριξη από τη δημοπρασία φθηνών τριετών δανείων της ΕΚΤ.
Η τιμή του χαλκού υποχώρησε χθες για πρώτη ημέρα τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις (από το υψηλότερο των δύο τελευταίων εβδομάδων), διαμορφούμενη στα 8.499 δολ./τόνο, χαμηλότερα κατά 101 δολάρια.
Ανοδο μεγαλύτερη του 1 δολαρίου και του 1% κατέγραφε αρχές χθες η τιμή του πετρελαίου Brent, διαμορφούμενη στα 122,88 δολάρια/βαρέλι, καθώς τα φθηνά δάνεια, που πρόσφερε στο χρηματοοικονομικό σύστημα η ΕΚΤ, προκάλεσαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις λεγόμενες «ριψοκίνδυνες» επενδύσεις.
Παράλληλα, στήριξη στην τιμή του μαύρου χρυσού πρόσφερε η διαπίστωση από επίσημη έρευνα της Ουάσιγκτον πως οι κυρώσεις της Δύσης στο Ιράν έχουν ήδη επηρεάσει τις ιρανικές εξαγωγές, καθώς και η δήλωση της διευθύνοντος συμβούλου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Μαρία βαν ντερ Χέβεν, πως δεν υπάρχουν συζητήσεις για τη διοχέτευση στην αγορά μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ -όπως είχε συμβεί το 2011, όταν η πτώση της παραγωγής της Λιβύης εξαιτίας του πολέμου είχε εκτινάξει τις τιμές στα ύψη, απειλώντας την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται και πάλι τις ίδιες πιέσεις, να «απελευθερώσει» στην αγορά μέρος από τα στρατηγικά αποθέματα επειδή οι πολιτικές εντάσεις με το Ιράν έχουν προκαλέσει άλμα στις τιμές της βενζίνης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=112827794

No comments: