27.3.12

Συρρικνώθηκε η ισπανική οικονομία στο α΄ τρίμηνο - Αύξηση του ρεύματος 5% έως 7% σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η ισπανική οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται στο α΄ τρίμηνο του έτους εξαιτίας της χαμηλότερης κατανάλωσης, ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας στην μηνιαία της έκθεση για το Μάρτιο.

Τα οικονομικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, «επιβεβαιώνουν τη συνεχή συρρίκνωση της δραστηριότητας», αναφέρει το report.

Η ιδιωτική κατανάλωση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποδυναμώθηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε επίπεδα που δεν είχαν βρεθεί από το 2010, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3% στο δ΄ τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο.

Η τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος.

© Dow Jones Newswires


Την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος από 5% έως 7% σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας από την 1η Απριλίου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Βιομηχανίας Jose Manuel Soria σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Antena 3.

Η αύξηση αυτού που ονομάζεται τιμή ‘τελευταίου καταφυγίου’ – το ανώτατο όριο για το ρεύμα – θα επηρεάσει περίπου 20 εκατ. νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

Η αύξηση, σύμφωνα με τον Soria, πρέπει να εφαρμοσθεί λόγω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που εξαναγκάζει την κυβέρνηση να αυξάνει τις τιμές όταν η διαφορά του κόστους παραγωγής από τις εισπράξεις ξεπερνά στο έτος τα 1,5 δισ. ευρώ.

© Dow Jones Newswires

No comments: