12.3.12

Κίνα: Σε υψηλό δωδεκαετίας το εμπορικό έλλειμμα - Εντείνονται οι ανησυχίες για την κινέζικη επιβράδυνση

Πολύ μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις ήταν το εμπορικό έλλειμμα που ανακοίνωσε η Κίνα για τον Φεβρουάριο, το οποίο έφτασε τα 31,48 δισ. δολ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα στην Κίνα από το 2000, όταν η κινεζική οικονομία ήταν πολύ μικρότερη. Τον Ιανουάριο, η Κίνα είχε καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα 28,3 δισ. δολ. σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι εξελίξεις αυτές αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης που αποδυναμώνει και τη ζήτηση για τις κινεζικές εξαγωγές. Η εικόνα της κινεζικής επιβράδυνσης αποτυπώθηκε και στα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Wen Jiabao αναθεώρησε πτωτικά τον στόχο ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας σε 7,5% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8%) που είναι και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2005.

Πολλοί αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής τους επόμενους μήνες, όχι όμως με την επιθετικότητα και την αποφασιστικότητα που είχαν επιδείξει οι κινεζικές αρχές εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2009.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/197396-Kina-Se-ypshlo-dwdekaetias-to-emporiko-elleimma-Enteinontai-oi-anhsychies-gia-thn-kinezikh-epibradynsh

______________________________________________

καθώς παρατηρήθηκε και πέρυσι και πρόπερσι, έχουμε να κάνουμε με μια εποχικότητα
από την άλλη όμως, η διεύρυνση του εποχιακού ελλείμματος επιβεβαιώνει πανυγηρικά ότι η Κίνα επιβραδύνεται

No comments: