14.3.12

Προ των πυλών η δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής

Κινήσεις για τη δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής παρατηρούνται ως αποτέλεσμα της έξαρσης της εγκληματικότητας. Ως τέτοιες θεωρούνται η «Ελληνική Πολιτοφυλακή» και η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή», παρά τις όποιες μεταξύ τους διαφορές.
Για τη μεν πρώτη, κείμενο που είναι ανηρτημένο στην ηλεκτρονική της διεύθυνση αναφέρει ότι: «Η Ελληνική Πολιτοφυλακή δανείζεται πολλά στοιχεία από την ευρέως διαδεδομένη οργάνωση Neighborhood Watch. Στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία υπάρχουν οργανωμένες ομάδες πολιτών που περιπολούν και ελέγχουν την εγκληματικότητα στην περιοχή τους με τη βοήθεια της Αστυνομίας». Σε άλλη ανακοίνωσή της η «Ελληνική Πολιτοφυλακή» υποστηρίζει ότι «όποιος διαβάσει το καταστατικό θα διαπιστώσει ότι καμία σχέση δεν έχουμε με παραστρατιωτικές οργανώσεις, με ένοπλες συγκρούσεις και αθλιότητες που προσπαθούν να μας αποδώσουν». Ο συντάκτης της ανακοίνωσης μάλιστα χρησιμοποιεί τον όρο «μη κερδοσκοπική οργάνωση Ασφάλειας» για να περιγράψει την ταυτότητα της πρωτοβουλίας.
Εγγύτερα στην στρατιωτική κουλτούρα μοιάζει να βρίσκεται η κίνηση «Πατριωτική Πολιτοφυλακή». Τα μέλη της, κυρίως Εφεδροι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας όπλα που εκτοξεύουν πλαστικές μπίλιες (airsoft) προετοιμαζόμενοι όπως επισημαίνουν σε κείμενά τους «για να μπορέσουμε την κρίσιμη στιγμή εάν κι εφόσον χρειαστεί, να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας».
Ο κ. Γ. ΑνεστόπουλοςΣε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες, ο επικεφαλής της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής κ. Γ. Ανεστόπουλος δήλωσε ότι «πάμε σε ερημικές περιοχές και βουνά και εκεί τα τάγματα πολιτοφυλακής αποτελούμενα κυρίως από απόστρατους για να αναλάβουμε ένοπλη δράση, αν κι όταν διασαλευτεί η Δημόσια Τάξη σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας». Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Θανάσης Κοκκαλάκης δήλωσε ότι «η συντεταγμένη Πολιτεία έχει προσδιορίσει τις δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του τόπου» και έκανε λόγο για «υποκαταστάτες της Τάξης». Διευκρίνισε ωστόσο ότι η χρήση όπλων airsoft δεν είναι απαγορευμένη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/03/2012_475760


No comments: