14.3.12

Η Τουρκία κατασκευάζει αεροπλανοφόρο

Μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και την κατασκευή αεροπλανοφόρου, πρόκειται να υλοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, προκειμένου, σύμφωνα με τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Μουράτ Μπιλγκέλ, να καταστεί δύναμη αναγνωρίσιμη διεθνώς, με δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης σε περιοχές μακριά από την Τουρκία. Ο Τούρκος ναύαρχος αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης δεκαετίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ. Η απόκτηση αεροπλανοφόρου θα συνδυαστεί με την αγορά πολεμικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης. Οπως ανέφερε ο κ. Μπιλγκέλ, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την αγορά σχεδίων για την κατασκευή του αεροπλανοφόρου, η οποία προγραμματίζεται να γίνει με την αξιοποίηση τουρκικών ναυπηγείων, ερευνητικών κέντρων και της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ηδη, τρεις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της γείτονος διαγκωνίζονται για το συμβόλαιο του αεροπλανοφόρου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί απο 500 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια. Η κατασκευή, δε, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια πενταετία.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην αναβάθμιση του οποίου έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια, καθώς η Αγκυρα δείχνει να στρέφει την προσοχή της στην ενίσχυση της παρουσίας της στη θάλασσα, περιλαμβάνει, επίσης, την ολοκλήρωση, βραχυπρόθεσμα, της κατασκευής κορβετών και περιπολικών σκαφών. Μάλιστα, ο ναύαρχος Μπιλγκέλ τόνισε στη συνέντευξή του ότι στη βάση του σχεδιασμού για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού είναι η διακλαδικότητά του με στρατιωτικούς και μη εταίρους και η δυνατότητα να υποστηρίζει από τη θάλασσα κοινές επιχειρήσεις στη στεριά. Η Τουρκία επενδύει, παράλληλα, στην προώθηση της αμυντικής βιομηχανίας της ως εξαγωγικής δραστηριότητας.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές έρευνες Ελλάδας - Τουρκίας για ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο, απάντησε ότι «κατά την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, είχε έρθει στην επικαιρότητα το θέμα αυτό. Αν υπάρξουν σχέδια που θα αναπτυχθούν από κοινού, εμείς είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιου είδους προτάσεις».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/03/2012_475758

No comments: