16.3.12

Πιθανότερο να πτωχεύσει η Γαλλία παρά η Πολωνία

Το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου πτώχευσης της Γαλλίας ξεπέρασε την περασμένη Τετάρτη το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου πτώχευσης της... Πολωνίας!

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των CDS που η αγορά εκτιμά ότι η Γαλλία έχει περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει στάση πληρωμών από όσες έχει η Πολωνία.

Για την ακρίβεια δεν είναι το κόστος προστασίας των κατόχων γαλλικών ομολόγων που αυξάνεται αλλά το κόστος προστασίας των κατόχων πολωνικών ομολόγων που μειώνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία της ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές CMA, στις 14 Μαρτίου το κόστος ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) για τα πολωνικά ομόλογα υποχώρησε στις 171 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια ημέρα το κόστος των γαλλικών CDS (για μια πενταετία) είχε διαμορφωθεί στις 172 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης, άλλωστε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ την περασμένη εβδομάδα που διενεργήθηκε δημοπρασία πενταετών πολωνικών ομολόγων, το επιτόκιο που διαμορφώθηκε ήταν το χαμηλότερο από το 2006.

Εν πάση περιπτώσει, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η αγορά εκτιμά ότι η Γαλλία διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να χρεοκοπήσει από όσο η Πολωνία, παρά το ότι η πρώτη βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα αξιολόγησης από τους οίκους (Αaa), ενώ η Πολωνία στην έκτη (Α2).

Μιαν εξήγηση του παραδόξου αυτού δίνει η Εσθερ Λόου, στρατηγική αναλύτρια της Societe Generale στο Λονδίνο.

«Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού της Πολωνίας και του κόστους ασφάλισης των επενδυτών από ενδεχόμενη κατάρρευση της χώρας. Η Πολωνία, άλλωστε, είναι υποψήφια για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε στο Bloomberg η κυρία Λόου. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=448855&h1=true

No comments: