27.3.12

Ρωσικό πετρέλαιο εισάγει η Ελλάδα, αντικαθιστώντας το ιρανικό

Πετρέλαιο από τη Ρωσία αγοράζει η Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ιρανικό πετρέλαιο, εν όψει του εμπάργκο.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο traders της αγοράς, τα Ελληνικά Πετρέλαια αγόρασαν ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου από την Vitol.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε στραφεί στο ιρανικό πετρέλαιο πέρυσι, παρά τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν, καθώς η Δύση ενέτεινε τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος.

Για κάποιους από τους μήνες του 2011, τουλάχιστον το ένα δεύτερο των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου ήταν από το Ιράν, καθώς άλλοι προμηθευτές έκλειναν την πόρτα στην Ελλάδα και οι τράπεζες αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν τις αγορές, υπό το φόβο μιας χρεοκοπίας.

Έπειτα και από τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και το δεύτερο πακέτο διάσωσης, το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σχετικά. Πέραν της Vitol, φαίνεται ότι και άλλες εταιρείες trading πετρελαίου ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσφορά πετρελαίου στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

Το Reuters αναφέρει ότι σε συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, για την αντικατάσταση του ιρανικού πετρελαίου, βρίσκονται η ελβετική Totsa (μονάδα της Total), η Mercuria και η Glencore.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=110194

No comments: