12.3.12

Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν δεν φοβάται τις απειλές της Δύσης

Το Ιράν δεν φοβάται τις απειλές της Δύσης περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης, δήλωσε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Το ιρανικό έθνος δεν φοβάται τις βόμβες σας και τα πολεμικά σας πλοία και αεροσκάφη. Αυτά τα όπλα δεν αξίζουν τίποτα», φέρεται να είπε ο Αχμαντινετζάντ στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.
«Λέτε στο Ιράν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Αφήστε τις εκεί ώσπου να σαπίσουν. Η εποχή της αλαζονείας και της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει, και η εποχή του παραλογισμού σας περνάει επίσης», επισήμανε ο Αχμαντινετζάντ.
Σημειώνεται ότι η Δύση επιβάλλει σκληρές κυρώσεις προσπαθώντας να αναγκάσει το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ζητεί ακόμη από την Ισλαμική Δημοκρατία να επιτρέψει την επιθεώρηση εγκαταστάσεων που θεωρεί ύποπτες. Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει ένα οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν δέχεται χωρίς όρους επιθεωρήσεις σε όλες του τις εγκαταστάσεις.
Την Τρίτη, η ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ--ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία--συν τη Γερμανία) δέχθηκε την προσφορά της Τεχεράνης να αρχίσουν νέες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Αχμαντινετζάντ πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή την Πέμπτη, μετέδωσε το Fars χθες, αφού κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για τους χειρισμούς του όσον αφορά στην οικονομία. Ο Ιρανός Πρόεδρος επικρίθηκε για την θέσπιση μεταρρυθμίσεων στα τέλη του 2010 μεταξύ των οποίων ήταν η κατάργηση των επιδοτήσεων στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με τις κυρώσεις, συνέτειναν στην αύξηση του πληθωρισμού -ο οποίος επισήμως βρίσκεται στο 21% αλλά εκτιμάται ότι πλησιάζει το 50%- και στη ραγδαία υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149104

No comments: