12.3.12

Χαρδούβελης: ανάκαμψη σε 20 χρόνια - 10 χρόνια πίσω το βιοτικό επίπεδο

Σε τούνελ αυστηρής λιτότητας θα παραμείνει η ελληνική οικονομία τουλάχιστον έως και το 2015, με την ερχόμενη τριετία να επιφυλάσσει νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ κατ΄ εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ήδη με το Μνημόνιο.

Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν τον Ιούνιο και θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα ψηφιστεί το καλοκαίρι.

Το περίγραμμα των μέτρων είναι ήδη γνωστό και προβλέπει εξοικονομήσεις:

· 3,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο έως το 2015. Κεντρικός πυλώνας το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο αλλά και η αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων και βέβαια οι απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.

· 6,3 δισ. ευρώ από κοινωνικές δαπάνες. Επικουρικές και κύριες συντάξεις αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο στόχαστρο ενώ μεγάλες προσδοκίες εναποτίθενται στις εξοικονομήσεις από το κονδύλι των φαρμακευτικών δαπανών.

· 2,1 δισ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα. Παράλληλα στα μέσα του καλοκαιριού σχεδιάζεται να ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με νέο μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, ενοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών στα ακίνητα και καθιέρωση ενός φόρου κατοχής ακινήτων.

Στο νέο πακέτο μέτρων αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις του στο Mega , ο Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. "Ναι, θα έρθουν (νέα μέτρα) και πρέπει να το ξέρουμε όλοι, διότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια πρέπει ακόμη να μειωθούν οι πρωτογενείς δαπάνες περίπου 5 με 5,5 μονάδες του ΑΕΠ" τόνισε ο κ. Χαρδούβελης σημειώνοντας, ότι μόλις φτάσουν τα πρώτα χρήματα από το δεύτερο "πακέτο" θα πρέπει να πέσουν στη πραγματική οικονομία, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί μια 20ετία για να ανακάμψουμε.

"Στο τέλος του 2012 η Ελλάδα από άποψης βιοτικού επιπέδου θα έχει γυρίσει πίσω μια δεκαετία περίπου, έτσι λένε τα νούμερα. Αυτό που ελπίζουμε να κάνουμε είναι να έρθει η ανάπτυξη, γιατί αν δεν έρθει η ανάπτυξη το 2013, το 2014 θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα", ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/684617/Article.aspx

_________________________________________________

ανακυκλώνω τις γερμανικές προτάσεις περί ανάκαμψης στην Ελλάδα:

(Οκτ.2011) Ρέσλερ: Να επενδύσουν πρώτα οι Ελληνες επιχειρηματίες
..για να δώσουν το έναυσμα και στις ξένες εταιρείες να έλθουν στην Ελλάδα

(χθες) Σόιμπλε: αποδείξτε ότι έχετε ικανότητες διαχείρισης
...έριξε το μπαλάκι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία «οφείλει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ήδη διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την τόνωση της ανάπτυξης»

συνεπώς, η ρευστότητα του δημοσίου θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα μέσω των πωλήσεων του Ταμείου Αποκρατικοποίησεων και κατά δεύτερο λόγω με τα λιμνάζοντα χρήματα του ΕΣΠΑ

No comments: