14.3.12

Οι παράνομες business και τα «παιχνίδια» ενός Έλληνα τραπεζίτη της Credit Suisse

Με ένα παιχνίδι παντομίμας, ο Έλληνας τραπεζίτης της Credit Suisse, Νικόλας Κυπρίος, έδωσε προνομιακή πληροφόρηση σε πελάτες του, διαπίστωσε η βρετανική εποπτική αρχή FSA. Στον τραπεζίτη επεβλήθη πρόστιμο 210.000 στερλινών. Παρόλα αυτά, κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του στην ελβετική τράπεζα, αλλά και να πάρει το 50% του μπόνους του.

Ο Νικόλας Κυπρίος είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος πωλήσεων ομολόγων της Credit Suisse.

Το πρόστιμο που του επεβλήθη έχει να κάνει με μία έκδοση ομολόγων του 2009, στην οποία διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες, αποκαλύπτοντας σε πελάτες του προνομιακή πληροφόρηση.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Κυπρίος έπαιξε ένα παιχνίδι, στο οποίο βοήθησε τους πελάτες να «μαντέψουν» το όνομα της εκδότριας εταιρείας. «Με έχουν στριμώξει στον τοίχο, για αυτό και θέλω να είμαι προσεκτικός μέχρι κάποιο βαθμό», είπε σε τηλεφωνική συνομιλία του με πελάτη. Και συνέχισε: «Μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι. Θα είσαι η ομάδα μου σε ένα παιχνίδι παντομίμας».

Στην πορεία, ο πελάτης άρχισε να μαντεύει πιθανά ονόματα εταιρειών, με τον Κυπρίο να του λέει «πλησιάζεις, πλησιάζεις» και να γελά, όταν εκείνος βρήκε το σωστό όνομα, το γερμανικό τηλεοπτικό όμιλο Unitymedia.

Όπως διαπίστωσε η FSA, ο Κυπρίος αποκάλυψε όχι μόνο το όνομα του εκδότη, αλλά και το χρόνο της έκδοσης, την πιθανή αξιολόγηση των ομολόγων καθώς και ότι το ποσό που θα αντλούνταν προοριζόταν για εξαγορά.

Το αρχικό πρόστιμο των 300.000 στερλινών που του επιβλήθηκε μειώθηκε, καθώς ο τραπεζίτης συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=109608

No comments: