14.3.12

Έκδοση 100ετών ομολόγων σχεδιάζει η Βρετανία. Θα πληρώνουν και τα δισέγγονά τους

Στην έκδοση 100ετών ομολόγων προσανατολίζεται η Βρετανία, καθώς επιδιώκει να «κλειδώσει» το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού που απολαμβάνει, ως ασφαλές καταφύγιο στη σημερινή κρίση.

Τα επιτόκια που καλείται από την αγορά να πληρώσει η βρετανική κυβέρνηση για να δανειστεί χρήματα έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στόχος, λοιπόν, του σχεδίου είναι να ωφεληθούν και τα δισέγγονα των σημερινών Βρετανών από τα χαμηλά αυτά επιτόκια. Κάποιες φωνές, βέβαια, προειδοποιούν για το αντίθετο, κάνοντας λόγο για ανεύθυνο δανεισμό στις πλάτες των επόμενων γενιών.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία εκδίδει τόσο μακροπρόθεσμα ομόλογα. Παρόμοιοι τίτλοι είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει ακόμα τόκους για αυτά τα δάνεια.

Η ιδέα των 100ετών ομολόγων θα συζητηθεί εν όψει του κρατικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στις σκέψεις είναι ακόμα και τα ομόλογα της αιωνιότητας, δηλαδή αυτά που δεν λήγουν ποτέ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=109610

No comments: