13.3.12

Η ανάπτυξη θα κρίνει την επιτυχία του PSI

Από την ταχύτητα επανόδου της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αλλά και από την αύξηση του ΑΕΠ που θα επιτύχει από το 2013 και μετά, θα κριθεί η επιτυχία του PSI και η διαγραφή του χρέους κατά ποσό ύψους 105 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, με την πρώτη φάση της ανταλλαγής των ομολόγων ελληνικού δικαίου που ολοκληρώθηκε χθες, διαπιστώθηκε αμέσως η δυσπιστία των αγορών απέναντι στα νέα ελληνικά ομόλογα, με τις τιμές τους να κατρακυλούν στο 22% των ονομαστικών, ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις αμφιβολίας για την επιτυχία του PSI ακόμα και από υποστηριχτές του, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέγεθος, την επίδραση του PSI στο χρέος, η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δείχνει και το ρίσκο που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένου ότι προβλέπει ότι, το 2020, το χρέος θα επιστρέψει στο 120,5% του ΑΕΠ, επίπεδο που ήταν δηλαδή και το 2009, από το 171% που έκλεισε στο τέλος του 2011. Προφανώς, δεν αποτελεί ουσιαστική πρόοδο η συγκεκριμένη επίδοση, μάλιστα μετά τη διαγραφή χρέους ύψους 105 δισ. ευρώ, αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ύψος του χρέους, που είναι δεδομένο ή προβλέψιμο, όσο η ανάπτυξη.
Το σενάριο, με το οποίο εγκρίθηκε το PSI από την τρόικα, προβλέπει ότι στο τέλος, το 2020, το ελληνικό χρέος θα είναι στο ποσό των 325,3 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ θα φτάνει στο ποσό των 269,7 δισ. ευρώ, ποσά που, εφόσον επιβεβαιωθούν ύστερα από 8 χρόνια, το χρέος θα είναι στο 120,5% του ΑΕΠ. Είναι πασίδηλο ότι, αν το ΑΕΠ αυξανόταν ταχύτερα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρούσε ταχύτερα και σε συνδυασμό με το haircut θα γινόταν διαχειρίσιμο σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Στην τελευταία τριετία, το δημόσιο χρέος αυξάνει ως ποσοστό του ΑΕΠ με άλματα της τάξης των 15 εκατοστιαίων μονάδων ετησίως, μια εξέλιξη που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ύφεση και τη μείωση του όγκου του ελληνικού ΑΕΠ.
Παράλληλα, μια άλλη βασική παράμετρος είναι η διαπίστωση ότι η διαγραφή των 105 δισ. ευρώ δεν ισοδυναμεί με ισόποση μείωση του χρέους, καθώς, με τη λήψη του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ, το ύψος του χρέους παραμένει στο ύψος του, απλά η χώρα δεν θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές. Οι περισσότερες οφειλές, ποσό ύψους 260 δισ. ευρώ, θα είναι προς τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Η διαπίστωση αυτή καθιστά επιφυλακτικούς τους αναλυτές, οι οποίοι ταυτόχρονα θεωρούν αναπόφευκτη και τη συμμετοχή στο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας και του δημόσιου τομέα. Η αρχή μπορεί να γίνει με τα ομόλογα που κατέχουν EKT και εθνικές κεντρικές τράπεζες, ύψους 56,6 δισ. ευρώ, και σε δεύτερη φάση με τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, το ύψος των οποίων θα φτάσει στο ποσό των 200 δισ. ευρώ, (73 δισ. ευρώ, του αρχικού δανείου και 130 δισ. ευρώ, η δεύτερη δανειακή σύμβαση).
Δεν μειώνεται το χρέος
Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας, το ύψος του ελληνικού χρέους θα παραμείνει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 400 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015 και κατόπιν θα αρχίσει να υποχωρεί. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το διαγραμμένο χρέος αντικαθίσταται με δάνεια και επειδή στην προσεχή περίοδο, μέχρι το 2020, οι πληρωμές χρεολυσίων είναι περιορισμένες.
Ειδικότερα, για φέτος, Ε.Ε. και ΔΝΤ υπολογίζουν το χρέος στο ποσό των 414 δισ. ευρώ, το 2013 θα αυξηθεί στο ποσό των 425 δισ. ευρώ, το 2014 θα υποχωρήσει σε 421 δισ. ευρώ, το 2015 θα μειωθεί σε 405 δισ. ευρώ, το 2016 θα μειωθεί σε 289 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και στη συνέχεια, μέχρι το 2020, θα διαμορφωθεί σε 325 δισ. ευρώ. Το 2011, το ύψος του χρέους αυξήθηκε κατά 39 δισ. ευρώ και έφτασε σε 368 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ υποχώρησε σε 215,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο λόγος χρέους/ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 171%.
Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, στην περίπτωση που συμμετάσχουν περισσότεροι διεθνείς ιδιώτες πιστωτές στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Σύμφωνα με αναθεωρημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το επίπεδο του χρέους θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στο 116% ή 117% του ΑΕΠ, ανάλογα με το μέγεθος της συμμετοχής στο PSI. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 121,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ελαφρώς πάνω από το επίπεδο του 120% του ΑΕΠ, που το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149593

___________________________________________________

όπως βλέπετε χωρίς καμία αμφιβολία, θα είμαστε εκτός αγορών έως το 2016 - να και και η τροϊκα λέει πλέον πως ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2015 εκτιμά η τρόικα 
(Ακόμη, τονίζεται πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από  διάφορα σοκ. «Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοικού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα  παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.)
το εάν θα μπούμε μετά, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη μείωση του χρέους "το 2015 θα μειωθεί σε 405 δισ. ευρώ, το 2016 θα μειωθεί σε 289 δισ. ευρώ "

πως ακριβώς θα γίνει αυτό;

μαζί με τη πρώτη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η οποία ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, νομίζω ότι τρώμε χοντρό δούλεμα

3 comments:

Κυριάκος said...

Δεν αύξησε το χρέος. Νομίζω πως το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Ας παραμείνουμε εντός των ορίων της κοινής λογικής και της καλής πίστης. Δεν είναι δυνατό να κουρεύεις το χρέος και να αυξάνεται, αυτό αντίκειται στην απλή αριθμητική. Το δημοσίευμα που το έλεγε έκανε ένα πολύ χοντρό και πολύ προφανές λάθος ή μια πολύ χοντρή και πολύ προφανή απάτη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται και να αποπληρώνει μέρος του χρέους της. Το ποσό που έχει δεσμευτεί η τρόικα να δανείσει στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια θα καλύψει αποπληρωμές ομολόγων που θα λήξουν και δεν προστίθεται κατ' απόλυτη τιμή με το υπάρχον χρέος για να βγει το σύνολο. Με την αποπληρωμή χρεώνεται ο λογαριασμός παθητικού που πιστώνεται με τον δανεισμό. Εσύ έχεις βάλει τις πιστώσεις στην εξίσωση και δεν έχεις βάλει τις χρεώσεις. Το ισοζύγιό σου είναι λάθος. Η εξέλιξη του χρέους δεν έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση αλλά με τα ελλείμματα και την ύφεση. Μη γίνεσαι Καζάκης.

geokalp said...

ας μείνουμε στα βασικά γιατί όντως είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί το χρέος

αλλά το δημοσίευμα έχει μερικά ενδιαφέροντα νούμερα:
"για φέτος, Ε.Ε. και ΔΝΤ υπολογίζουν το χρέος στο ποσό των 414 δισ. ευρώ, το 2013 θα αυξηθεί στο ποσό των 425 δισ. ευρώ, το 2014 θα υποχωρήσει σε 421 δισ. ευρώ, το 2015 θα μειωθεί σε 405 δισ. ευρώ, το 2016 θα μειωθεί σε 289 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και στη συνέχεια, μέχρι το 2020, θα διαμορφωθεί σε 325 δισ. ευρώ."

geokalp said...

πολύ θα ήθελα να δω την ανάλυση