4.3.12

Spiegel: «Συνασπισμός» Ευρωπαίων δεξιών ηγετών κατά Ολάντ

Να μην συναντηθούν με τον σοσιαλιστή υποψήφιο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ, έχουν συμφωνήσει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι έχουν «δεσμευθεί προφορικά» να μην συναντηθούν με τον Ολάντ, ο οποίος είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών ενώ μαζί τους έχει συνταχθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι συντηρητικοί ηγέτες έχουν «θορυβηθεί» από τις δηλώσεις του Ολάντ ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας σε περίπτωση που εκλεγεί.
Στις 6 Φεβρουαρίου η Μέρκελ είχε ήδη εκφράσει την υποστήριξή της στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που διεκδικεί ακόμη μία θητεία στη γαλλική προεδρία.
Ο Ολάντ είχε σχολιάσει ειρωνικά την υποστήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου στον αντίπαλό του επισημαίνοντας ότι το γεγονός πως ο Σαρκοζί «έχει ανάγκη» τη Μέρκελ «λέει πολλά για την κατάσταση». «Αν η Μέρκελ επιθυμεί να αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί έχει απολύτως το δικαίωμα (...) Θα είναι όμως μία δύσκολη αποστολή γιατί δεν θα είναι εύκολο να πείσει τους Γάλλους», είχε δηλώσει ο σοσιαλιστής υποψήφιος.
Ο Ολάντ έχει ζητήσει να συναντηθεί με τη Μέρκελ. Η πιθανή ημερομηνία αυτής συνάντησης, που δεν έχει επιβεβαιωθεί αναμένεται ότι θα είναι εντός του Μαΐου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2145561

No comments: