1.3.12

Suddeutsche Zeitung: Ετοιμη να συμφωνήσει για τον ESM η Μέρκελ

Έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις εκκλήσεις των εταίρων της αναφορικά με την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος είναι έτοιμη να συμπλεύσει με την άποψη του «υπόλοιπου κόσμου».
«Δεν μπορούμε επ' αόριστον να αντιστεκόμαστε στην πίεση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ζητούν με επιμονή την τοποθέτηση περισσότερων χρημάτων στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά γερμανική κυβερνητική πηγή.
Μετά το αρχικό κατηγορηματικό «όχι» στην αύξηση των πόρων του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, η επίσημη θέση του Βερολίνου για το θέμα αμβλύνθηκε κάπως τις τελευταίες ημέρες. Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι για να πάρει θέση για το θέμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους .
Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν τελικά το θέμα εντός του Μαρτίου, και όχι όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι η γερμανική πλευρά δεν αναμένει ότι θα υπάρξει αναγκαστικά τελική απόφαση στα τέλη του Μαρτίου.
Προς το παρόν, προβλέπεται ότι η Γερμανία θα συμβάλει με 22 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και με εγγυήσεις ύψους μέχρι και 211 δισ. ευρώ.
Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας (Χριστιανοδημοκράτες-Ελεύθεροι Δημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές) μία αύξηση της συμβολής του Βερολίνου στον ESM αντιμετωπίζεται αρνητικά, κυρίως από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας. Ωστόσο, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ενέκριναν τη Δευτέρα τροπολογία για την απαγόρευση της αύξησης των πόρων του μηχανισμού.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2144263

No comments: