14.3.12

Telegraph-Έκθεση Τρόικα: Η Ελλάδα είναι ήδη εκτός πορείας – πιθανότατα να βγει εκτός στόχων του προγράμματος

Νέες ανησυχίες προκαλεί νέα έκθεση της τρόικα την οποία έχει στα χέρια της η βρετανική εφημερίδα Telegraph και αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια… αστοχίας προσεχώς, σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να της δωθούν τα 130 δισ. ευρώ της διάσωσης. Αξιζει παντως να σημειώσουμε ότι την συγκεριμένη έκθεση φαίνεται ότι την έχει... δει, μόνο η συγκεκριμένη βρετανική εφημερίδα... Αυτό αρκεί για να προκαλέσει τουλάχιστον κάποια ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο αυτό το δημοσίευμα έχει «ενσωματωμενη» και μία δόση των γνωστών βρετανικών βολών προς την χώρα μας...
Η έκθεση της τρόικας η οποία έχει τα στοιχεία που ανέφερε και η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 144,7 δισ. ευρώ από το EFSF μεταξύ του 2012 και του 2014, ενώ το ΔΝΤ θα συνεισφέρει επιπλέον 28 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η μόνη διαφορά με το report της Κομισιόν είναι, ότι η τρόικα προειδοποιεί για εκτροχιασμό των στόχων του προϋπολογισμού ήδη, κάτι το οποίο θα αποκαλυφθεί το προσεχές διάστημα.

Όπως επισημαίνεται, η Αθήνα έχει κατά πάσα πιθανότητα μειώσει τις δαπάνες ώστε να φέρει το πρωτογενές έλλειμμά της κάτω από το 1,5% φέτος, όπως έχει συμφωνηθεί. Αλλά οι «τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά το 2013-14», σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ η οποία διέρρευσε, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στην έκθεσή της, η τρόικα αναφέρει ότι η θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα περαιτέρω περικοπές δαπανών της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, για την επίτευξη των στόχων της επόμενης χρονιάς, του 2013 δηλαδή.

Οπως αναφέρει, σημαντικές πρόσθετες περικοπές δαπανών θα πρέπει να ανακοινωθούν και να εγκριθούν από την Ελλάδα στους επόμενους κιόλας μήνες, δηλαδή όταν η Ελλάδα "ανανεώσει" τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012.

"Η ανάκαμψη που έχει ήδη ανακοινωθεί για το επόμενο έτος θα καθυστερήσει περαιτέρω και στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει στασιμότητα της δραστηριότητα το 2013", ανέφερε η έκθεση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και στην χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει μηδενική ανάπτυξη το 2013.

Πάντως η έκθεση, παρά τις προειδοποιήσεις, ανοίγει το δρόμο να λάβει η Ελλάδα την πρώτη δόση του δανείου εντός των προσεχών ημερών, την στιγμή που η χώρα χρειάζεται απαραίτητα την καταβολή των μετρητών για την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Ωστόσο, η έκθεση της τρόικας απειλεί ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να επαναληφθεί η αναταραχή που έζησαν οι αγορές στην πορεία προς την εκταμίευση της κάθε μίας δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, στα πλαίσια της πρώτης διάσωσης της Ελλάδας. 


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1687696&nt=103

No comments: