20.1.13

15/1: Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για νέο χτύπημα - 20/1: Έκρηξη στο εμπορικό κέντρο "the Mall"

Σε συναγερμό βρίκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά το χτύπημα κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η βαλλιστική εξέταση δεν έριξε φως στην υπόθεση καθώς τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση βρέθηκαν «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη τρομοκρατική ή εγκληματική επίθεση. Όπως προέκυψε από την εξέταση οι δράστες πυροβόλησαν με ένα Καλάσνικοφ και ένα magnum 38 special. Εξετάζεται επίσης μαρτυρία αυτόπτη σύμφωνα με τον οποίο ένας από τους δράστες κρατούσε  εκτοξευτήρα ρουκετών τον οποίο φαίνεται, για άγνωστο λόγο, να μην χρησιμοποίησε.

Με αυτά τα δεδομένα και αφού προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα, οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να  βγάλουν συμπέρασμα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τόσο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας όσο και επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το χτύπημα αποτελεί επίδειξη ισχύος από «νέα γενιά» τρομοκρατών και πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτήρια, όπως τη βίλα Αμαλίας. Στην ΕΛΑΣ λένε ότι είναι βάσιμοι οι φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων

Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό είναι ότι δύο άντρες κατέβηκαν από ένα αυτοκίνητο και αφού διήνυσαν 50 μέτρα σταμάτησαν σήκωσαν τα όπλα και από απόσταση 70 μέτρων σημάδεψαν τη φωτεινή επιγραφή των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας. Η επίθεση κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και από τις ριπές του καλάσνικοφ η μία βολίδα χτύπησε το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ βολίδα από το περίστροφο βρέθηκε στην ταράτσα.

Με βάση της εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες τόσο των γραφείων της Ν.Δ όσο και της Τροχαίας, οι δράστες επέβαιναν σε ι.χ αυτοκίνητο – πιθανότατα είναι το καμένο Toyota Corolla που βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο -, το οποίο οδηγούσε τρίτο άτομο.


Οι άγνωστοι δράστες γνώριζαν ότι στο σημείο βρίσκονταν πολλές κάμερες και φρόντισαν να έχουν πολύ καλά καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.


Οι αρχές ξεσκονίζουν τα αρχεία από όλες τις περιπτώσεις οργανώσεων που είχαν στο οπλοστάσιο τους καλάσνικοφ. Ουσιαστικά, εκτός από τον Επαναστατικό Αγώνα που εξαρθρώθηκε και χρησιμοποιούσε στις επιθέσεις του καλάσνικοφ, τέτοιου είδους οπλισμό έχει χρησιμοποιήσει το 2009 η οργάνωση με το όνομα «ΟΠΛΑ – Ομάδα Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας- που επιτέθηκε στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής, αλλά και η Σέχτα Επαναστατών που δολοφόνησε το δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια απεικονίζει σε φωτογραφικό υλικό που ανέβασε στο διαδίκτυο οπλισμό τέτοιου τύπου. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα καθώς το καλάσνικοφ είναι ένα όπλο που ειδικά στην Ελλάδα βρίσκεται παντού και μπορεί οποιοσδήποτε να το προμηθευτεί.


http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=250042

Συνεχίζονται οι έρευνες εν αναμονή της προκήρυξης για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ
Φοβούνται νέο τρομοκρατικό χτύπημα
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4782508

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο εμπορικό κέντρο «the Mall» στο Μαρούσι στις 10.40. Προηγήθηκαν δύο απειλητικά τηλεφωνήματα στις 9.55 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στις 9.58 στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα».
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά σε κυλιόμενες σκάλες στο πρώτο επίιπεδο του εμπορικού κέντρου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν μικρής ισχύος. Δύο υπάλληλοι security, που συμμετείχαν στη διαδικασία εκκένωσης του χώρου, τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα τζαμιών και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, φέρουν επιπόλαια τραύματα στην κνήμη και την πλάτη από θραύσματα υαλοπινάκων και δεν αποκλείεται να πάρουν εξιτήριο ακόμη και σήμερα.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν είναι περιορισμένες. Ο χώρος έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και γίνεται έρευνα από πυροτεχνουργούς και άνδρες της αντιτρομοκρατικής, ενώ κλειστός είναι και ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα. Με εντολή της αστυνομίας διακόπηκαν και τα δρομολόγια του προαστιακού από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και Μεταμόρφωση.
Στον τρίτο όροφο του εμπορικού κέντρου υπάρχουν αίθουσες σινεμά, καφέ και εστιατόρια που λειτουργούν και σήμερα Κυριακή. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι από τον χώρο απομακρύνθηκαν περίπου 200 άτομα.
Μετά την έκρηξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Ν. Δένδιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Κατεχάκη, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να βρίσκεται πίσω απο την έκρηξη η τρομοκρατική οργάνωση που πυροβόλησε με καλάσνικοφ τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού. Η αντιτρομοκρατική αναμένει τη δημοσιοποίηση προκήρυξης με ανάληψη ευθύνης και εξετάζει εξονυχιστικά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου.

http://www.naftemporiki.gr/story/517719

No comments: