3.1.13

Ο Μπάφετ επενδύει (άλλα) 2 δισ. δολ. στην ηλιακή ενέργεια

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού του Ουόρεν Μπάφετ, MidAmerican Energy Holdings, ανακοίνωσε την αγορά μιας τεράστιας έκτασης, στη νότια Καλιφόρνια, όπου θα κατασκευαστεί ηλιακό πάρκο ισχύος 579 MW.
Η εταιρεία, μία θυγατρική της Berkshire Hathaway υποστηρίζει ότι το ηλιακό πάρκο Antelope Valley Solar θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και θα καλύπτει σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.
Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή και τη διαχείριση του πάρκου από τη SunPower, το 66% της οποίας ανήκει στη γαλλική Total. Πιστεύεται ότι η MidAmerican θα καταβάλει 2 δισ. - 2,5 δισ. δολάρια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας επενδύει στην ανανεώσιμη ενέργεια. Για την ακρίβεια, πρόκειται για την τρίτη μεγάλη επένδυση, τους τελευταίους μήνες, σε ηλιακή ή αιολική εγκατάσταση.
Το νέο πρότζεκτ αφορά στην ουσία την ανάπτυξη δύο τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων που, «από κοινού, θα σχηματίζουν τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, δημιουργώντας περίπου 650 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια των έργων για την κατασκευή της», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους η MidAmerican και η SunPower.
«Οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι τράπεζες θεωρούν [τη συμφωνία] σφραγίδα έγκρισης για τη SunPower», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τομ Βέρνερ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «τεράστια συμφωνία».
Το Δεκέμβριο του 2011, η MidAmerican ανακοίνωσε την αγορά ακόμη μιας ηλιακής εγκατάστασης ισχύος 550 MW προς περίπου 2 δισ. δολάρια, στην Καλιφόρνια, ενώ την ίδια περίοδο επένδυσε σε δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο, στην Αριζόνα.
Συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεών της στη γεωθερμία, την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια, η συνολική ισχύς των πρότζεκτ, στα οποία εμπλέκεται πλέον η θυγατρική της Berkshire Hathaway, υπολογίζεται σε σχεδόν 1.850 MW.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2268300

No comments: