21.1.13

Eurogroup: Στα μαχαίρια για ESM-ανακεφαλαιοποίηση

Οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στο αποψινό Εurogroup, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εμφανίζονται βαθύτατα διχασμένοι όσον αφορά την στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τη στήριξη των τραπεζών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και ο Ισπανός ομόλογος του τάχθηκαν υπέρ της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, ενώ η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, υποστήριξε πως έχουν προτεραιότητα οι αποφάσεις για την εγγύηση των καταθέσεων και την εξυγίανση των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, βέβαιη θεωρείται η εκλογή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθεί και η Κύπρος, ωστόσο πρέπει να θεωρείται απίθανη κάποια απόφαση για τη διάσωση της χώρας. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα ληφθεί “βραχυπρόθεσμα κάποια απόφαση για την Κύπρο”.

Μοσκοβισί: Προτεραιότητα η άμεση στήριξη από ESM
Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM αποτελεί προτεραιότητα για τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, όπως δήλωσε κατά την άφιξη του στο σημερινό Eurogroup.

Ένα άλλο σημείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. Είναι κάτι στο οποίο αποδίδω μεγάλη σημασία και με το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε προς την προστασία του τραπεζικού συστήματος" ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Όσον αφορά τον διάδοχο του Ζ. Κ. Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι περιμένει από αυτόν να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση απέναντι στα κράτη του Βορρά και του Νότου.


Φέκτερ: Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση αργεί ακόμα

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM δεν ανεμένεται να εφαρμοστεί γρήγορα, δήλωσε τη Δευτέρα, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, κατά την άφιξη της στο Eurogroup.

"Δεν θα προχωρήσει τόσο γρήγορα. Πρώτον, πρέπει να ολοκληρωθεί η ενιαία εποπτεία, στη συνέχεια πρέπει να θεσπιστεί κοινός νόμος για την εξυγίανση των τραπεζών και τέλος πρέπει να βρεθεί και μια λύση για ένα μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων" ανέφερε η κ. Φέκτερ


Ντε Γκουίντος: Υπέρ της αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Η Ισπανία υποστηρίζει τον αναδρομικό χαρακτήρα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, γιατί είναι κάτι που συμπεριλήφθηκε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομιών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκουίντος, κατά την άφιξη του στο Eurogroup.

Ο κ. Ντε Γκουίντος τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι σημειώνεται πρόοδος στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

"Είχαμε μια σημαντική συμφωνία για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών στο τέλος του περασμένου έτους και φέτος πρέπει να προχωρήσουμε με τους άλλους πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης" πρόσθεσε.


Σόιμπλε: Aναμένουμε έκθεση τρόικας για Κύπρο – Δεν θα υπάρξει απόφαση βραχυπρόθεσμα

Το Eurogroup περιμένει την έκθεση της τρόικα για την Κύπρο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι δεν αναμένεται να ληφθεί σύντομα κάποια απόφαση για τη χώρα.

"Δεν πιστεύω ότι θα λάβουμε βραχυπρόθεσμα κάποια απόφαση για την Κύπρο. Επίσης δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι θεσμοί πρέπει να διατυπώσουν τις θέσεις τους και πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, διαφορετικά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε" σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.


Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να εργαστούμε για ανάκτηση εμπιστοσύνης στο ευρώ
H αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ και στην ευρωζώνη αποτελεί τη βασική αποστολή του Eurogroup, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να εργαστεί για την δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της Κύπρου, υποστήριξε ότι το Eurogroup αναμένει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να προχωρήσει στο πακέτο διάσωσης της χώρας. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/752795/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: