24.1.13

Moody's: Περισσότερα κεφάλαια στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανές ζημίες από επισφαλή δάνεια, προειδοποιεί ο οίκος Moody's.
«Πιστεύουμε ότι πολλές τράπεζες, ιδίως στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία, χρειάζονται αρκετά πρόσθετα κεφάλαια για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του για τις προοπτικές του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου το 2013.
«Κάποιες τράπεζες έχουν καθυστερήσει να αναγνωρίσουν τις λογιστικές ζημιές από δάνεια, οι οποίες προήλθαν κυρίως από αναδιάρθρωση των δανείων», αναφέρει. «Με το να αγοράζουν χρόνο (συχνά με την ανοχή των εποπτικών αρχών) οι τράπεζες έχουν περιορισμένη δυνατότητα νέων χορηγήσεων, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για τους πιστωτές των ευρωπαϊκών τραπεζών», υπογραμμίζει η Moody’s.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη εξασφαλίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να θωρακιστούν έναντι των επισφαλών δανείων που αυξάνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μεγάλο τμήμα των εν λόγω κεφαλαίων έχει χορηγηθεί από τα κράτη.
Στις προειδοποιήσεις της Moody’s έρχονται να προστεθούν και οι παρατηρήσεις της Fitch, η οποία λέει πως ίσως οι βρετανικές τράπεζες υποτιμούν τον βαθμό επικινδυνότητας των στεγαστικών δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της και ίσως χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για να το αντιμετωπίσουν.
Πάντως, η Moody’s εκτιμά ότι παρότι το 2013 οι συνθήκες στον κλάδο θα παραμείνουν ρευστές, η πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/523043

No comments: