24.1.13

Διπλό "πρεσάρισμα" στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση... ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται, και δικαίως, η σημερινή. Με τις εξελίξεις από το μέτωπο του Οργανισμού να αναδεικνύονται σε ρυθμιστές της τάσης όχι μόνο για τη μετοχή της εισηγμένης, αλλά και για το ευρύτερο παίγνιο.

Ωστόσο, στις απώλειες λόγω του Οργανισμού έρχονται να προστεθούν και οι πολιτικές πιέσεις λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη των απεργών.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση, σήμερα καταγράφονται αυξημένη μεταβλητότητα, συνεχείς εναλλαγές προσήμων και θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών. Λίγο μετά τις 16.30 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 117 εκατ. ευρώ.
Στα επίπεδα των 1.000 μονάδων και λίγο χαμηλότερα κινείται ο Γενικός Δείκτης, στο εύρος των 330-335 ο FTSE Large Cap, με περισσότερο ανθεκτικές τις τράπεζες και την Alpha Bank στο 1,32 ευρώ, με πτώση 5,7%.

Ωστόσο, θα σταθούμε στις συναλλαγές και στον απόλυτο αριθμό κομματιών, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 59 εκατ. χαρτιά, αξίας σχεδόν 117 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος έχει γίνει μεν στον ΟΠΑΠ (με 6,7 εκατ. χαρτιά αξίας 41 εκατ. ευρώ), ωστόσο υψηλή συναλλακτικότητα καταγράφεται και στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 

Εύλογα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Εθνική και στην Alpha Bank, αν και συναλλαγές έχει ανεβάσει και η μετοχή της Πειραιώς.

Το θέμα του ΟΠΑΠ, όμως, εάν κρίνουμε και από την ανάλυση της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής, ενδέχεται να έχει συνέχεια. Στο αρνητικό -για την αγορά- ενδεχόμενο όπου καθυστερήσει όντως η ιδιωτικοποίηση, θα πρέπει να υπάρξει η ανάληψη δέουσας κάλυψης.
Θυμίζουμε πως με αποτίμηση περίπου στα 1,99 δισ. ευρώ ο Οργανισμός έχει αυξημένη βαρύτητα-στάθμιση στη διαμόρφωση των δεικτών και οι ακραίες μεταβολές του (είτε ανοδικές είτε διορθωτικές) μπορεί να εκλαμβάνονται ως πρώτης τάξεως αφορμή για ευκαιρίες ή παγίδες.

Στα υπόψη, περισσότερο από ό,τι είχαμε μέχρι εχθές, ο ΟΠΑΠ και η συμπληρωματική πορεία-στάθμιση των άλλων δύο μη τραπεζικών, δηλαδή του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Για τον ΟΤΕ συνεκτιμάμε πως γράφει δύο συνεχόμενα υψηλά, μετά το χθεσινό των 6,48 ευρώ, σήμερα νωρίτερα στα 6,54 ευρώ, με συναλλαγές μάλλον όχι τόσες όσες περίμενε η αγορά.

Κατά την εκτίμησή μας, αυτό παραπέμπει στη διακράτηση θέσεων από συγκεκριμένους παίκτες, που θα πρέπει να περιμένουν υψηλότερες τιμές.

Ανάλογη εικόνα είχαμε στα 7,81 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να κινείται πλέον στα 7,33 ευρώ

Ανοδικά επιμένει η Motor Oil, λίγο χαμηλότερα των υψηλών των 8,6. Στη ΜΟΗ θα διακινδυνεύαμε το στοίχημα της υπέρβασης του ορίου του 1 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα αποτίμησή της στα 959,4 εκατ. ευρώ.

Αφορμή για διόρθωση και στη μετοχή της ΕΧΑΕ μετά τα δύο συνεχόμενα υψηλά, στα 5,28 ευρώ εχθές και στα 5,31 ευρώ νωρίτερα. Και στην περίπτωση των ΕΧΑΕ βλέπουμε πως οι συναλλαγές στα υψηλά δεν ξεπερνούν καν το 1/5 του μ.ο. της προηγηθείσας ανόδου. Κι εδώ παρατηρούμε διακράτηση θέσεων, παρά την καταγραφή διαδοχικών τοπικών κορυφών.

Ενδεικτική περίπτωση από τον FT Mid θεωρούμε τη ΓΕΚ Τέρνα, με επίσης διαδοχικά υψηλά αλλά και διόρθωση έως 3,61%. Τοπικές κορυφές τα χθεσινά 2,78 ευρώ και νωρίτερα τα 2,80 ευρώ. Τρέχουσα τιμή στα 2,67 ευρώ, αλλά με φειδωλή προσφορά.

Αναφερόμαστε σε μετοχές-σηματωρούς που παρακολουθούμε εδώ και καιρό, γιατί θεωρούμε χαρακτηριστική την τακτική των λεγόμενων «ισχυρών χεριών». Συνάμα ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζουν την τελευταία ανοδική κίνηση, κυρίως όμως τη σημερινή διόρθωση.

Θυμίζουμε πως από το προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.gr τα επίπεδα των 340 μονάδων για τον FTSE Large Cap είχε χαρακτηριστεί «πονηρά», που απαιτούσαν τη δέουσα προσοχή.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/753517/ArticleMarketComment.aspx

No comments: