Εκτός δηλαδή από την πρόοδο που θα επιδείξει η κυβέρνηση σε περικοπές αμοιβών και προσωπικού στις ΔΕΚΟ την καθιέρωση της νέας «απελευθερωμένης» αγοράς εργασίας και των περικοπών στο χώρο της υγείας που δρομολογήθηκαν με το νομοσχέδιο «σκούπα» που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο, θα πρέπει να ανοίξει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τα μέτρα της «επόμενης μέρας».
Αρχικά τα μη κατανεμημένα στοιχεία για το 2012 δεν ξεπερνούσαν τα 700 εκ. ευρώ. Στο αναθεωρημένο μνημόνιο όμως τα μέτρα που δεν έχουν κατανεμηθεί φτάνουν τα 2.584 εκ. ευρώ.
Το κείμενο της έκθεσης της Ε.Ε. περιγράφει ως αιτίες την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 που είχαν επίπτωση και το 2010 και την απόκλιση στο στόχο των εσόδων, αλλά και την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων (περαίωση ημιυπαίθριοι αυθαίρετα) τα οποία δεν θα έχουν μόνιμη επίδραση στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτό σημαίνει πως τυχόν αστοχίες σε κάποια από τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του ποσού το οποίο θα καλυφθεί με νέα μέτρα όχι μόνο για το 2012, αλλά και για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2014, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό, αφού η προαναγγελία ακόμη των μέτρων τα οποία ψηφίζονται αύριο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων η οποία θα εκδηλωθεί με συνεχόμενες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.
Υπό αυτήν την έννοια οι επόμενες 100 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού εκτός από τη θεσμοθέτηση των αλλαγών σε ΔΕΚΟ εργασιακό τομέα υγείας και αγορά εργασίας η κυβέρνηση θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να τις επιβάλλει. Παράλληλα θα πρέπει να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της επόμενης συνόδου κορυφής όπου θα συζητηθούν οι όροι της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Με όλα αυτά τα δεδομένα το κείμενο το οποίο συντάχθηκε περίπου ένα μήνα πριν τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου αναμένει κάποιους πιο συγκεκριμένους όρους για την παράταση των όρων αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ δεν ξεκαθαρίζει σαφώς τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και κατ' επέκταση της τρόικας από την Ελλάδα.
Ο Φιλανδός επίτροπος, Όλι Ρεν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα επέμεινε στο γενικό τίτλο προώθησης των μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιμέρους απαιτήσεις. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε το εργασιακό όπου ευθέως παραδέχθηκε ότι μέσω των αλλαγών που θα γίνουν θα μειωθεί το κόστος εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.
Σε όλα τα υπόλοιπα (περικοπές στον τομέα υγείας ΔΕΚΟ, φορολογικό σύστημα, διαχείριση δημοσίων οικονομικών) έμεινε σε όσα έχουν γραφεί και στην πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου και είναι φανερό σύμφωνα με την τρόικα ότι έχουν καθυστερήσει να υλοποιηθούν».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1909341
No comments:
Post a Comment