Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι να υπάρξουν επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, και απαντώντας στην κριτική για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, απέδωσε τις αντιδράσεις στην έλλειψη ευρύτερης πολιτικής στήριξης και στην εντύπωση που, όπως είπε, δημιουργήθηκε ότι υπήρχαν μαγικές λύσεις.
«Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η ανάκαμψη της Οικονομίας απαιτούν την προώθηση μίας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τόμσεων και σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνει ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα, όπως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μείωσης της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Τώρα», είπε ο κ. Τόμσεν», αντισταθμίζουμε την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα με περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα». Η ανάκαμψη, επεσήμανε, της ελληνικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόκειται να επέλθει στα τέλη του 2011, έχει ως προϋπόθεση να υπάρξουν επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές.
Κατά την ομιλία του επίσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε σημαντικά τα επιτεύγματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος, που έφτασε το 6% του ΑΕΠ και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με κυριότερη τη μεταρρύθμιση του συνταδιοξοτικού συστήματος.
Τελος, ο Πόουλ Τόμσεν απάντησε και στην κριτική για την ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης, σημειώνοντας ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου χρειάστηκε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς μεταβολή συναλλαγματικής ισοτιμίας, παρατηρήθηκε σημαντική ύφεση.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέδωσε την όποια απογοήτευση στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ευρύτερη πολιτική υποστήριξη του προγράμματο και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπήρχαν μαγικές λύσεις.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1908027
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment