7.12.10

Εurogroup: Τέσσερις όροι για την επιμήκυνση

«Η συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αναβάλλεται για τις αρχές του 2011», δήλωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση ο κ. Γιούνκερ δεν έδωσε διευκρινίσεις για την αναβολή, αν και πριν από 10 μόλις μέρες οι 16 της ευρωζώνης είχαν εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο «το συμβούλιο πρέπει να εξετάσει τάχιστα την ευθυγράμμιση του ελληνικού δανείου με το ιρλανδικό». Τι μεσολάβησε;

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, υπήρξαν ενστάσεις για οποιαδήποτε απόφαση που αφορούσε στην Ελλάδα από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Και οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει να δουν πρώτα την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2010, πριν δώσουν το πράσινο φως στην επιμήκυνση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μετέφερε και στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη συνάντησή τους. Η Ε.Ε. έθεσε τέσσερις όρους στην κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στις αποφάσεις για την επιμήκυνση:

- Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Δηλαδή να περάσουν τα απαραίτητα νομοσχέδια, να καταγραφούν οι μετατάξεις των υπαλλήλων, οι καταργήσεις θέσεων και να κλείσουν όσες εταιρίες δεν μπορούν να αναδιαμορφωθούν.

- Να παρουσιαστεί λεπτομερές σχέδιο για τη συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα των ΟΤΑ.

- Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των οφειλών στην υγεία και να παρουσιαστεί πρόγραμμα δραστικής περικοπής δαπανών.

- Να προχωρήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και να ολοκληρωθεί το σχέδιο φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα έχει εφαρμόσει, ως επί το πλείστον, τους όρους, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι μια σειρά λεπτομέρειες, όπως το επιτόκιο, τα ποσά των δόσεων, η τελική χρονική διάρκεια της αποπληρωμής καθώς και το εάν θα χρειαστεί να υπογραφεί επικαιροποιημένη σύμβαση παραμένουν αδιευκρίνιστα. Όπως έχει γράψει το euro2day, θα χρειαστεί χρόνος για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς η Γερμανία ζήτησε να περάσει από την έγκριση όλων των εθνικών κοινοβουλίων της ευρωζώνης.

Ούτε κουβέντα για το ευρωομόλογο

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε τις προσδοκίες τόσο των δημοσιογράφων όσο και των αγορών, όταν δήλωσε πως «δεν έγινε καμία συζήτηση για το ευρωομόλογο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εurogroup». Επανέλαβε ωστόσο ότι υποστηρίζει την ιδέα όπως και η Κομισιόν «και άλλες χώρες».

Σε ερώτηση γιατί επέλεξε να υπογράψει το εν λόγω άρθρο στους Financial Times, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, κ. Τζούλιο Τρεμόντι, για την έκδοση ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ απάντησε:

«Το γράψαμε για να δείξουμε ότι δεν είναι μια χαζή ιδέα. Δεν ήταν πρόθεσή μου να επιβάλω τη γνώμη μου. Όμως, μην ξεχνάτε ότι το 2005 πρότεινα τη δημιουργία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά δεν εισακούστηκα. Επανέφερα την πρόταση τον Φεβρουάριο του 2010, και πάλι όμως δεν υπερψηφίστηκε. Τώρα όμως έχει υιοθετηθεί. Το ίδιο ελπίζω και με το ευρωομόλογο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση μια «θεωρητικά ελκυστική ιδέα» και υπενθύμισε ότι και η Κομισιόν είχε αναφέρει την επιλογή έκδοσης ευρωομολόγου τον περασμένο Μάιο.

Πάντως, οι Ιταλοί σκοπεύουν να θέσουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών την επόμενη εβδομάδα, παρά τις αντιδράσεις των Γερμανών.

Όχι τώρα άλλα χρήματα, μετά βλέπουμε...
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκλεισαν και το θέμα αύξησης των κονδυλίων του Ταμείου Στήριξης. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, κ. Κλάους Ρέλινγκ, «δεν υπάρχει λόγος αύξησης των κονδυλίων και των εγγυήσεων, καθώς ακόμα και μετά τη συμφωνία με την Ιρλανδία χρησιμοποιήθηκε κάτω από το 1/10 των χρημάτων».

Επανέλαβε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, τράπεζες και equity funds από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και τις αραβικές χώρες να επενδύσουν στο Ταμείο και χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε κουβέντα για αύξηση των κονδυλίων ύψους 740 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ερωτώμενος εάν με πιθανή ένταξη της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στον μηχανισμό τα κονδύλια επαρκούν, ο κ. Ρέλινγκ δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Πάντως, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Ρεν έδωσαν για ακόμα μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στο ισπανικό και στο πορτογαλικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών αυτών.

Κόντρα Στρος Καν - Τρισέ
Στη συνεδρίαση του Εurogroup συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο οποίος παρουσίασε τις δικές του προβλέψεις για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις του Ταμείου ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων και ότι το Ταμείο Στήριξης πρέπει να αυξήσει τα κονδύλιά του.

Οι παρεμβάσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «η ευρωτράπεζα είναι μια ανεξάρτητη αρχή, λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τις εξελίξεις και δεν χρειάζεται παραινέσεις, ούτε πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις των αγορών για να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις». 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/616956/Article.aspx

No comments: