14.1.10

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε για άλλη μια φορά το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά.

Την απόφασή της είχε προβλέψει η πλειονότητα των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν μάλιστα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι πέντε βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει φέτος η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι η απόσυρση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ανάκαμψη της οικονομίας, οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων, τα δημοσιονομικά προβλήματα και η κούρσα διαδοχής στα κορυφαία αξιώματα της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές βλέπουν το πρώτο εξάμηνο να είναι καθοριστικό όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των αγορών, ενώ αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, η τελευταία έρευνα του Reuters «βλέπει» την ΕΚΤ να προχωρά σε αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο.

Η προσοχή των αγορών στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου (15:30 ώρα Ελλάδος) του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος αναμένεται να είναι φειδωλός στις δηλώσεις του όσον αφορά τα σχέδια της ΕΚΤ για απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αναφορά που θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει ο κ. Τρισέ στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1765489

No comments: