22.1.10

Δανεισμός 5 δισ.ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση

Σε άμεσο δανεισμό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ύψους 5 δισ.ευρώ προχωρά η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκδίδεται πιθανότατα σήμερα, πενταετές ομολογιακό δάνειο ύψους 5 δισ.ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) ομίλου τραπεζών, με επιτόκιο αναφοράς το Libor πλέον περιθωρίου 310-320 μονάδων βάσης.

Εν τω μεταξύ, κοινοπρακτική έκδοση πενταετών ή δεκαετών ομολόγων αντί της ιδιωτικής τοποθέτησης φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που προετοιμάζεται για το …Γολγοθά του διμήνου Απριλίου- Μαϊου όταν θα πρέπει να πληρώσει 22,6 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων.

Η εισήγηση βασίζεται στα μηνύματα που εκπέμπουν η μία και η άλλη κίνηση στις αγορές. Η ιδιωτική τοποθέτηση ενσωματώνει χαρακτηριστικά αμυντικής στάσης ενδεχομένως και φόβου έναντι του ενδεχομένου να μην συγκεντρωθεί το δημοπρατούμενο ποσό, ενδεχόμενο που στην παρούσα συγκυρία θα είχε πραγματικά καταστροφικές συνέπειες.

Αντίθετα μια καλά οργανωμένη και επιτυχής κοινοπρακτική έκδοση εκτιμάται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά, οδηγώντας σε επαναφορά σε καθεστώς σχετικής νηνεμίας μέχρι το πραγματικό crash test του Απριλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 5,5 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και της ιδιωτικής τοποθέτησης του περασμένου Δεκεμβρίου ( pre –funding για φέτος) καλύπτοντας τις λήξεις 4,6 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου. Φεβρουάριο και Μάρτιο οι πιέσεις είναι επίσης σχετικά μικρές καθώς οι ανάγκες ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και μετά έρχονται τα …δύσκολα με το άλμα των λήξεων στα 22,6 δισ. ευρώ.

Με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές , τα διαδοχικά ρεκόρ σε spread και Credit Default Swaps και τους διεθνείς καταστροφολόγους να εξυφαίνουν καθημερινά σενάρια κατάρρευσης αρνούμενοι να αξιολογήσουν στο ελάχιστο τις όποιες θετικές εξελίξεις ( λίγες είναι η ουσία αλλά κάτι έχει αρχίσει να …κινείται μετά την υποδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν), το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι 100% σίγουρο ότι θα βρει τα λεφτά που χρειάζεται στις αγορές , την ώρα που τα χρειάζεται και κυρίως με κόστος που δεν θα υποθηκεύει το δημοσιονομικό μέλλον.

Γι’ αυτό και επεξεργάστηκε τις προηγούμενες ημέρες εισηγήσεις για υποκατάσταση των δημοπρασιών ομολόγων από ιδιωτικές τοποθετήσεις αλλά και έκδοση λαϊκών ομολόγων ώστε η ιδιωτική αποταμίευση να δώσει τη λύση στις ανάγκες δανεισμού του δημοσίου.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε υποκατάσταση των δημοπρασιών από ιδιωτικές τοποθετήσεις αλλά θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ανάλογα με τη συγκυρία» λέει στο «Μ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να διαψεύδει ότι έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για διάθεση πενταετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση, εντός του Ιανουαρίου.

Η ίδια πηγή σημειώνει πάντως ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις πάντως, η κοινοπρακτική έκδοση έρχεται πιο κοντά και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αφορά πενταετή ή δεκαετή ομόλογα για ποσό 3-5 δις ευρώ.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/565817/Article.aspx

Δανεισμός με όρους ήττας

Η επικείμενη, άμεση από ότι πληροφορούμεθα, έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 5 δισ.ευρώ εκ μέρους της Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) ομίλου τραπεζών, με επιτόκιο αναφοράς το Libor πλέον περιθωρίου 310-320 μονάδων βάσης, ίσως λύνει τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Αποτελεί ωστόσο μια σαφή ομολογία ήττας εκ μέρους ενός κράτους το οποίο δέχεται να πληρώνει 120 εκ.ευρώ ετησίως ως επιπλέον κόστος δανεισμού, βαρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη «υποχρέωση» με επιπρόσθετο κόστος συνολικά 600 εκ.ευρώ, αντί να κάνει ότι πρέπει ή εν τέλει ότι μπορεί, για τη μείωση του.

Αποτελεί αντίστοιχα, σαφή ομολογία ήττας, καθώς εμφανίζει τη χώρα μας αδύναμη να προχωρήσει υπό το παρόν αρνητικό κλίμα, σε ανοικτή δημοπρασία για την πώληση των ομολόγων της.

http://www.euro2day.gr/specials/reveille/136/articles/565836/Article.aspx

4 comments:

Ιππολάριος said...

Υπάρχει τρόπος να μάθουμε πως είναι
κατανεμημένο το χρέος της Ελλάδος;

Εξωτερικό: Χ%
Εσωτερικό: Υ%

Για το εξωτερικό χρέος:

Γερμανία:Ζ%
Ιταλία: Ω%
... Κ.Λ.Π

geokalp said...

έφτασεεεε

geokalp said...

επειδή δεν έχω λινκ άμεσο:
http://www.protothema.gr/ekdosi-tis-kiriakis/?issue=256&tab=6

το έγραφε την Κυριακή που μας πέρασε

Ιππολάριος said...

Σε ευχαριστώ πολύ.
Είσαι κούκλος. :-)