3.10.09

ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με την απειλή του αποπληθωρισμού

Το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Αιζενχάουερ (δεκαετία του '50), μια απειλή που ενδέχεται να αναγκάσει τη κεντρική τράπεζα να κρατήσει τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα και για την επόμενη χρονιά.

Οι αρμόδιοι της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ, Kroger Co., θεωρούν ότι η πτώση των κερδών τους στο δεύτερο τρίμηνο κατά 7% ήταν αποτέλεσμα του αποπληθωρισμού, ενώ την ίδια στιγμή οι πτωτικές τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των ηλεκτρονικών οδήγησαν σε στασιμότητα τις πωλήσεις του Αυγούστου της Costco Wholesale Corp.

Μια παρατεταμένη πτωτική πορεία των τιμών είναι δυνατόν να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, με τα χαμηλά κέρδη να ωθούν τους εργοδότες να κόβουν θέσεις και μισθούς. Μια τέτοια έκβαση θα διαβρώσει ακόμη περισσότερο την καταναλωτική ζήτηση, με σοβαρές επιπτώσεις στην συνολική οικονομία.

Μια τέτοια κατάσταση ήταν που οδήγησε την Ιαπωνία στη «χαμένη δεκαετία» της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης τη δεκαετία του 1990.

«Ο πληθωρισμός αποτελεί σίγουρα μια απειλή αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτζ σε πρόσφατη συνέντευξή του, τονίζοντας ότι «ο συνδυασμός της απειλής του αποπληθωρισμού και της βραδείας ανάκαμψης θα οδηγήσουν τη Fed να διατηρήσεις σταθερά τα επιτόκια για καποιο διάστημα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

No comments: