5.1.10

Βρετανία: Φως στο τούνελ «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Προς την έξοδο από την ύφεση βαδίζει η Βρετανία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους –πεποίθηση που ενισχύεται από τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση που ανέκαμψε σημαντικά το Δεκέμβριο.

Παρότι τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 δεν αναμένεται να δημοσιευτούν πριν το τέλος του μήνα, o δείκτης PMI που δημοσιεύτηκε χθες θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως σημείο εκκίνησης της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Φίλιπ Σο, οικονομολόγος της Investec, σχολιάζει ότι «μπορεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ONS) να μας απογοήτευσε το 2009, αλλά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας ανακάμπτουν».

Η Investec προβλέπει ότι η ONS θα ανακοινώσει ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, γεγονός που θα αποδείξει ότι η Βρετανία βαδίζει στα βήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας που εξέρχονται από την οικονομική επιβράδυνση που ξεκίνησε το 2008.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που υποδηλώνουν αύξηση των εγκρίσεων στεγαστικών και άλλων δανείων, βοήθησαν τον δείκτη FTSE 100 [.FTSE] Σχετικά άρθρα να αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα μετά τον περασμένο Αύγουστο.

Πηγή: The Times

Το πιο πιθανό βέβαια είναι το ΗΒ να εξέρχεται τελευταίο από την α' φάση της υφεσιακής περιόδου.
Τελευταίο από τα μεγαλύτερα κράτη, ενώ πχ η Ελλάς έχει ακόμα κάποιους μήνες...

No comments: