21.1.10

Stiglitz: Χρειάζεται και δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης καθώς η αδύναμη ανάκαμψη δεν θα καταφέρει να τροφοδοτήσει την δημιουργία αρκετών νέων θέσεων εργασίας για να υποχωρήσει και πάλι η ανεργία, δήλωσε σήμερα ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

"Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε (για την οικονομία) είναι να περάσουμε ΄΄ενα δεύτερο πακέτο στήριξης", δήλωσε ο Stiglitz μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αμερικανική οικονομία "αποτραβήχτηκε από τον γκρεμό", ωστόσο εκτίμησε ότι "δεν μπορεί κανείς να περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση ως ισχυρή ανάκαμψη".

Ο Stiglitz πρόσθεσε ότι "επίσημα , η ύφεση μπορεί να έχει τελειώσει", αλλά τα επίπεδα της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών υποδεικνύουν ότι "απέχουμε πολύ από το να ανακηρύξουμε το τέλος της ύφεσης".

"Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι η ανάκαμψη δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας", υπογράμμισε.

Ο Stiglitz σημείωσε ότι το προηγούμενο πακέτο των 787 δισ. δολ. για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ήταν ένα θετικό αλλά μικρό βήμα.

"Αν δεν είχε υλοποιηθεί τα ποσοστά της ανεργίας θα είχαν φτάσει το 11 ή το 12%", δήλωσε. "Δεν ήταν αρκετά μεγάλο, αυτό είναι ξεκάθαρο σήμερα, και δεν ήταν αρκετά καλά σχεδιασμένο", συμπλήρωσε.

http://www.capital.gr/News.asp?id=892653

No comments: