23.12.10

Suddeutsche Zeitung: Σχέδια για ανεξάρτητο ευρωπαϊκό θεσμό σταθεροποίησης

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου ευρωπαϊκού θεσμού σταθεροποίησης της ευρωζώνης, εξετάζουν ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Γερμανία- σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο σχεδιάζει τη δημιουργία «ενός ταμείου σταθερότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων». Πρόκειται για έναν νέο ευρωπαϊκό θεσμό που θα λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ανεξάρτητος, όπως και η ΕΚΤ. Θα μπορεί να παρέχει επείγουσα βοήθεια σε κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών οικονομικών όρων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κράτη που θα ζητούν πιστώσεις από το ταμείο αυτό, θα πρέπει να του παρουσιάζουν σε αντάλλαγμα εγγυήσεις υπό μορφήν αποθεμάτων σε χρυσό ή ιδιωτικών ομολόγων.
Όπως επίσης αναφέρεται στο έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης, το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει «απεριόριστη ικανότητα αναχρηματοδότησης» για την υπεράσπιση του ευρώ.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ωστόσο, ότι το εν λόγω έγγραφο εργασίας δεν απηχεί τη θέση της κυβέρνησης Μέρκελ. «Ποτέ δεν υποβλήθηκε σε ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου, ούτε οι ιδέες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο αντικατοπτρίζουν, με κανένα τρόπο, τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα πάντως με τη Suddeutsche Zeitung, εκτός από τη Γερμανία, προτάσεις για το θέμα έχουν καταθέσει η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, εν όψει της προσεχούς συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και ένα γαλλικό σχέδιο, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί σήμερα στο Στρασβούργο με τον γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Συζητούμε τρόπους για να κάνουμε ακόμη πιο στενή τη συνεργασία μας», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη Suddeutsche Zeitung.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1913318

No comments: