16.11.11

Χρ. Πισσαρίδης: Επικίνδυνο να περιμένουμε ότι θα σωθούμε από το φυσικό αέριο

«Είναι επικίνδυνο να περιμένουμε ότι η κυπριακή οικονομία θα σωθεί από τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ», εκτίμησε ο Κύπριος οικονομολόγος και νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Σε συνέντευξή του στο Sigma υποστήριξε ακόμη ότι θα ήταν μέγα σφάλμα να μην ληφθούν μέτρα, επειδή θα προκύψουν οικονομικά οφέλη από το φυσικό αέριο. Δεν πρέπει, τόνισε, ο πολιτικός κόσμος να πιστέψει τέτοιο πράγμα.
Τάχθηκε ακόμη υπέρ της δημιουργίας ενός ταμείου για το φυσικό αέριο, όπως έχουν όλες οι χώρες, οι οποίες έχουν φυσικούς πόρους.
Από αυτό το ταμείο πρέπει να μπαίνουν στα δημοσιονομικά έσοδα μόνο τα κέρδη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποτελεί ένα ακόμα έσοδο για να μπορεί η κυβέρνηση να πληρώνει τα χρέη που έχει τώρα.
«Τα έσοδα από το φυσικό αέριο πρέπει να αποθηκευτούν ως πλούτος για τον τόπο», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2092490

Κύπρος: Διάσταση εκτιμήσεων για το αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαφορετικές φαίνεται να είναι οι εκτιμήσεις της υπουργού Εμπορίου- Βιομηχανίας της Κύπρου και της αμερικανικής εταιρείας Noble αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην Κυπριακή ΑΟΖ.Σήμερα στο ΡΙΚ η υπουργός Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι τα όσα λέγονται για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 «βασίζονται σε εκτιμήσεις από τις γεωφυσικές μελέτες πριν από την γεώτρηση και όχι σε στοιχεία από την ερευνητική γεώτρηση».
Μόνον, όταν προχωρήσουμε στο στοχευόμενο βάθος, είπε, θα μπορέσουμε να πούμε με ακρίβεια τί και πόσα αποθέματα υπάρχουν. Η κυρία Αντωνιάδου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα διαφανεί από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την γεώτρηση.
Η υπουργός Εμπορίου σχολίαζε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Noble ότι τα αποθέματα σε φυσικό αέριο στο οικόπεδο «12» κυμαίνονται από τρία έως εννέα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι με βάση τα δεδομένα υπάρχει 60% πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας.
Η κα Αντωνιάδου ανέφερε ότι σήμερα θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί το υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει στην ετοιμασία των σχετικών εγγράφων για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και για άλλα τεμάχια. Στόχος, είπε, είναι να ετοιμαστούν έως το τέλος του χρόνου.
Σχολιάζοντας πληροφορίες για το ενδεχόμενο το τερματικό να γίνει στο Ισραήλ ή να γίνει πλωτή μονάδα η κα Αντωνιάδου είπε ότι πρόκειται για ιδέες της εταιρείας. Το πως προχωρούμε με την υποδομή για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων, πρόσθεσε, θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, γι αυτό και συστάθηκε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα δίνει συμβουλές για το σχεδιασμό. Πρόκειται, ανέφερε, για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που θα αφορά όλα τα τεμάχια και όχι μόνο το δώδεκα.
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσιεύει σήμερα χάρτη, στον οποίο εικονίζονται οι 5 προτάσεις που εξετάζει η εταιρεία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το ρόλο του ενεργειακού κόμβου, που επιδιώκει, αφού η Noble δεν θεωρεί δεδομένο ούτε το ότι θα γίνει τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Κύπρο, αλλά ούτε και ότι το αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη».
Αυτό αποκάλυψε σε τετράωρη παρουσίαση σε διεθνείς οικονομικούς αναλυτές ο πρόεδρος και ανώτατα στελέχη της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας. Η Noble εξετάζει πλέον πέντε διαφορετικούς σχεδιασμούς - σύνδεση με υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, κατασκευή τερματικού στο Ισραήλ ή και κατασκευή πλωτού τερματικού υγροποίησης.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τον Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η Noble μιλούσε για τερματικό μόνο στην Κύπρο και υπέβαλε σχετική πρόταση στην κυβέρνηση από τις 14 Απριλίου χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Η Noble τοποθετήθηκε χθες για πρώτη φορά επίσημα ότι αναμένει από 3 μέχρι 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη», αλλά κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη περιοχή, βλέπει και κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών
Ο καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για θέματα φυσικού αερίου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ απέρριψε τις επικρίσεις ότι υπήρξε καθυστέρηση στους σχεδιασμούς για κατασκευή τερματικού υγροποίησης. Δεν μπορεί, είπε, να γίνουν σχεδιασμοί για τερματικό υγροποίησης χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το είδος και τις ποσότητες των υδρογονανθράκων.
Ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι οι εκτιμήσεις της Noble για τα αποθέματα δεν απέχουν από την εικόνα που είχε δοθεί προηγουμένως. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιοι είχαν κάνει υπερβολικές εκτιμήσεις, όπως ότι στο τεμάχιο δώδεκα υπάρχουν περισσότερα αποθέματα από το Λεβιάθαν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/11/2011_414976

_______________________________________

ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ;
ΦΑΤΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

2 comments:

Anonymous said...

just want to clear something up. Mrs. Pissarides is NOT a nobel laureate. He is awarded with the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel. very important but not as quite...

geokalp said...

ok with me