16.11.11

Παπανδρέου: Με κοινές μετοχές η στήριξη των τραπεζών

Θέση υπέρ της στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το Δημόσιο με αντάλλαγμα κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.


Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ευχαρίστησε επειδή έβαλε νερό στο κρασί του και συμφώνησε στη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου. Τον κάλεσε να μην ακούει τις "ακραίες φωνές", προσθέτοντας ότι κανείς δεν έχασε από αυτή τη συμφωνία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=326130

_______________________________________

μέρος της ομιλίας Παπανδρέου, από τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής


....
Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι βέβαιος ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουμε μαζί κάθε προσπάθεια και ότι πρέπει για να γίνει η χώρα μας ασφαλής και να δημιουργήσει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να σωθεί η Ευρωζώνη για να σωθούμε και εμείς. Βλέπουμε καθημερινά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη. Μια εξέλιξη δυστυχώς προβλεφθείσα.

Δε μου αρέσει να παριστάνω τον προφήτη, αλλά πόσες φορές δεν είπα τα τελευταία δυο χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά fora ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανεπαρκείς ή ακόμα και λάθος όπως αυτές στη Deauville; Η Ευρώπη πρώτα απ’ όλα είχε τεράστια ευθύνη που δεν επόπτευσε σωστά τις οικονομίες, όπως της Ελλάδας, παρ’ ότι βρισκόμασταν σε επιτήρηση, με αποτέλεσμα αυτό το λάθος να το πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Σωστά αλλάζει τους κανόνες και τους μηχανισμούς εποπτείας. Όμως δεν αρκούν γιατί υπάρχουν φαινόμενα και συμφέροντα που εκφεύγουν των εθνικών ορίων και άρα και των δημοκρατικών ελέγχων. Η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες και πρέπει σήμερα να επιβάλλει στην παγκόσμια οικονομία κανόνες χτυπώντας, παραδείγματος χάριν, τα κερδοσκοπικά προϊόντα, τα παράγωγα, τα λεγόμενα CDS, ελέγχοντας τους φορολογικούς παραδείσους, εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα ώστε να επενδύει στην πραγματική οικονομία, περιορίζοντας την παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης που με μια απόφασή τους μπορούν να αναιρούν θυσίες και αποφάσεις Κοινοβουλίων. Πρέπει να επιβάλλει φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Είναι ένα μικρό δείγμα δικαιοσύνης που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για τα κράτη και την ίδια την Ευρώπη, έσοδα που θα συμβάλλουν σε μια δικαιότερη κατανομή βαρών και πλούτου, έσοδα που θα μπορούν να επενδυθούν στην ανάπτυξη. Γιατί είναι ατελέσφορο όλες οι χώρες που έχουν σημαντικά προβλήματα χρέους από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, μέχρι και την Ιταλία να προωθούν μόνο τη μείωση των ελλειμμάτων, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση -όχι οι χώρες αυτές- ως ένωση πια δεν προωθήσει πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές που θα κάνουν την Ευρώπη ανταγωνιστική όχι λόγω φτήνιας, όχι λόγω ανισότητας, αλλά λόγω ποιότητας.

Το ευρωομόλογο και για τη μόχλευση αναπτυξιακών επενδύσεων αλλά και για την αντιμετώπιση της επίθεσης των αγορών στις πιο αδύναμες οικονομίες στην Ευρωζώνη, θεωρώ πια ότι είναι μονόδρομος. Είναι μονόδρομος αν δε θέλουμε τη διάλυση της Ευρωζώνης και τον κατακερματισμό της Ευρώπης.

Οι συνδετικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει ένα μύθο που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ίδια την Ένωση. Διχάζουν την Ευρώπη σε καλούς και κακούς. Αν παλαιότερα ήσαν οι μουσουλμάνοι και οι Άραβες ο φόβος, προχθές έγινε ο Έλληνας, μετά ο Νότος ή οι λεγόμενες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Αναρωτιέμαι, όταν χτυπήσει η κρίση τις πόρτες της Γαλλίας ή του Βελγίου τι θα λένε; Γιατί αυτός ο υπόκωφος ρατσισμός ή η προκατάληψη τυφλώνει για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Δεν φταίνε οι λαοί. Πολύ περισσότερο φταίει το έλλειμμα της συμμετοχής των λαών, το έλλειμμα δημοκρατίας που επιτρέπει σε άνομα συμφέροντα να αιχμαλωτίζουν την πολιτική, τους δημοκρατικούς θεσμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις Βρυξέλλες. Απέναντι στις αγορές δεν αρκούν τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Απαιτείται η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής, η επένδυση και η ανάπτυξη για μια Ευρώπη με τον πολίτη δημιουργό, ικανό και ασφαλή.
...

No comments: