10.11.11

Πορεία «Αγανακτισμένων» από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον

Συνοδευόμενοι από μηχανές αστυνομικών, περίπου 20 διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street (Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ) ξεκίνησαν πεζή από τη Νέα Υόρκη και κατευθύνονται προς την Ουάσινγκτον, όπου ελπίζουν να φτάσουν σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να διαδηλώσουν.

Ανάμεσα στους πεζοπόρους είναι και ένας που αποφάσισε να διανύσει την απόσταση ως την αμερικανική πρωτεύουσα ξυπόλυτος.

Οι διαδηλωτές ελπίζουν να φτάσουν στην Ουάσινγκτον το αργότερο στις 23 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία μία επιτροπή του Κογκρέσου θα αποφασίσει για την παράταση ή όχι των μειώσεων των φόρων, μία πολιτική που σύμφωνα με τους διαδηλωτές του Occupy Wall Street ωφελεί μόνο τους πλούσιους.

«Πάμε στην Ουάσινγκτον για να βεβαιωθούμε ότι θα επιβληθούν φόροι στους πλούσιους» δήλωσε η Μέι Φρέιζερ, 32 ετών, λίγο πριν ανέβει στο φέρι μπόουτ για το Νιού Τζέρσεϊ, πρώτο στάδιο της πορείας των διαδηλωτών προς την πρωτεύουσα.

Οι πεζοπόροι του κινήματος, που καταγγέλλει τις οικονομικές ανισότητες και τη μεγάλη δύναμη των αγορών και των πλουσίων, σκοπεύουν να διανύουν περίπου 30 χιλιόμετρα την ημέρα, ενώ θα περάσουν από περίπου 10 πόλεις και χωριά με την ελπίδα ότι στη πορεία όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ενώνονται μαζί τους.

Ο Όουεν Τζόνσον, 22 ετών, αποφάσισε να περπατήσει την απόσταση ξυπόλυτος, εξηγώντας ότι δεν μπόρεσε να βρει αρκετά αναπαυτικά παπούτσια έπειτα από ένα πρόσφατο ατύχημα που είχε.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4671938

«ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΕΡΟΝ
Επεισόδια σε μεγάλη πορεία φοιτητών στο Λονδίνο
 Επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της πορείας χιλιάδων φοιτητών κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον.
Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα κατά την διάρκεια της διαδήλωσης των χιλιάδων φοιτητών στο Λονδίνο.
Αρκετές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν μία ομάδα διαδηλωτών έστησε περίπου 20 σκηνές στην πλατεία Τραφάλγκαρ, γύρω από το άγαλμα του Νέλσον, σε ένα ιδιαίτερα τουριστικό σημείο.
Η αστυνομία σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την επανάληψη της κατάληψης στον καθεδρικό Σεν Πολ, διέλυσε τους διαδηλωτές και μάζεψε τις σκηνές από την πλατεία.
Μικρής έκτασης συμπλοκές ξέσπασαν καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγούσαν τους διαδηλωτές στην κύρια πορεία μέσα από τους δρόμους με προορισμό το σημείο συγκέντρωσης.
Οι διαδηλωτές αυτοί υποστήριξαν ότι ανήκουν στο κίνημα "Καταλάβατε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου". "Αυτή είναι η δημοκρατία;" φώναζε ένας διαδηλωτής, τον οποίο είχαν συλλάβει οι αστυνομικοί και είχε αίμα στο πρόσωπο.
"Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησής μας, η οποία τροφοδοτείται από τα χρήματα και τους τραπεζίτες" ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής.
Περίπου 10.000 άτομα από ολόκληρη την Βρετανία εκτιμάται ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της παιδείας και συγκεκριμένα της αύξησης των διδάκτρων.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στο Λονδίνο μετά από τις τέσσερις ημέρες άγριων επεισοδίων του Αυγούστου.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας, καθώς στους δρόμους έχουν αναπτυχθεί περίπου 4.000 άνδρες, στους οποίους έχει επιτραπεί η χρήση πλαστικών σφαιρών.
"Παιδεία για το 99%" έγραφε πανό που κρατούσαν διαδηλωτές, ενώ άλλα ήταν εμπνευσμένα από το κίνημα "Καταλάβετε το Λονδίνο" απαιτώντας: "Πάρτε τον πλούτο από το 1%".
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63533457

 

No comments: