10.11.11

Οι Γερμανοί σοφοί προτείνουν ταμείο αγοράς ομολόγων

Reuters
Η ΕΚΤ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της με τις παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων της περιφερειακής Ευρωζώνης, συγχέοντας τα «σύνορα» μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό εκτιμά η γερμανική Επιτροπή των Σοφών, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αγοράς ομολόγων. Αποστολή του ταμείου θα είναι να συγκεντρώνει το χρέος κρατών-μελών της Ευρωζώνης που θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, εκδίδοντας κοινούς τίτλους. Η πρόταση της Επιτροπής των Σοφών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ταμείο θα μπορεί να συγκεντρώσει τίτλους συνολικής αξίας 2,3 τρισ. ευρώ.
«Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κρατών-μελών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος διαταράσσει την τάξη πραγμάτων στις αγορές, χωρίς να επιβάλλεται πειθαρχία σε πολιτικό επίπεδο», αναφέρεται σε έκθεση της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων, που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή των Σοφών προβλέπει, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κατά 1% ακόμη το βασικό της επιτόκιο μέχρι τα τέλη του 2011, διατηρώντας τα επίπεδα σταθερά έως το 2012. Διαβλέπει, επίσης, μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία, όπου η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να αναπληρώσει τα «κενά» από την αποδυνάμωση των εξαγωγών της χώρας στην Ευρωζώνη και στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της κρίσης. Η αναφορά στην «πειθαρχία σε πολιτικό επίπεδο» παραπέμπει στην παρότρυνση του Eurogroup για την επίσπευση ριζικών μεταρρυθμίσεων στο δημοσιονομικό μέτωπο συγκεκριμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Μερίδα οικονομικών παρατηρητών και Γερμανών αξιωματούχων διαφωνούν με την πολιτική της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι υπερβαίνει τα αυστηρά όρια της νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Βρετανία υπεραμύνονται αυτής της στροφής της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις της είναι κρίσιμες, ανεξάρτητα από την πρόοδο που παρατηρείται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/11/2011_462207
 
Οικονομικοί Σύμβουλοι Μέρκελ: Η συμφωνία 27ης Οκτωβρίου ΔΕΝ είναι βιώσιμη λύση για την ΕΕ

Το να υποστηρίζουμε εμείς ή να ακούμε από διεθνείς εταιρίες ότι η συμφωνία της 26/27 Οκτωβρίου δεν είναι βιώσιμη είναι ένα πράγμα και το να το παραδέχονται οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Μέρκελ είναι κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό.
Αυτό, όμως, συνέβη και σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν λίγο το πάνελ των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης Μέρκελ υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26/27 Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς άνοιξαν ένα «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να τακτοποιήσουν την κρίση που αντιμετωπίζει το ευρώ, καθώς αυτό το πακέτο μέτρων «δεν είναι μία βιώσιμη λύση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης».
Δε θα ήταν χρήσιμο να βλέπαμε πώς σχολιάζει αυτήν την έκθεση η ελληνική κυβέρνηση;

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/19124-oikonomikoi-symboyloi-merkel-h-symfwnia-27hs-oktwbrioy-den-einai-biwsimh-lysh-gia-thn-ee

No comments: