16.11.11

η δήλωση της ημέρας: Μέρκελ: Δεν μπορεί να δώσει λύση στην κρίση η ΕΚΤ

Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους ζητούν την αποφασιστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επίλυση της κρίσης χρέους, πιθανώς με δημόσια δέσμευσή της ότι είναι διατεθειμένη να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα ομολόγων προβληματικών κρατών, έδωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Ανγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να παρέμβει για να δώσει οριστική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Οι αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών που επιδιώκει η Γερμανία θα είναι περιορισμένες, συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2092575

___________________________________

πως θα γίνει χωρίς ΕΚΤ;

___________________________________


Μέρκελ: οι χώρες - παραβάτες να οδηγούνται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
Δήλωσε ότι απαιτούνται πιο αυστηροί κανόνες για να σταθεροποιηθεί το ευρώ
 
Τις θέσεις που διατυπώνονται από πλήθος πολιτικών στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες για την αναγκαιότητα αλλαγής των Συνθηκών της Ευρώπης και την πρόβλεψη αυστηρών ποινών στις δημοσιονομικά «ασύνετες» χώρες επανέλαβε σήμερα η Αγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος υποδέχτηκε σήμερα στο Βερολίνο τον ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι του οποίου η χώρα, ως γνωστόν, έχει τεθεί υπό την εποπτεία των μηχανισμών της Κομισιόν και του ΔΝΤ εξαιτίας των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων. Όμως αυτό καθόλου δεν εμπόδισε την «οικοδέσποινα» Μέρκελ να μιλήσει για τους «παραβάτες των κανονισμών της ΟΝΕ» οι οποίοι θα πρέπει -σύμφωνα με τις δικές της προτάσεις αλλαγής της Συνθήκης της Λισσαβόνας- «να οδηγούνται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο» εφόσον δεν καταφέρνουν να περιορίσουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.

Η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη η οποία θα έχει λόγο στη διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών προκειμένου να «φρενάρει» τις δημόσιες δαπάνες αλλά και να υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Γερμανία, δήλωσε η ίδια, θα ήταν έτοιμη να εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της προκειμένου να ενισχυθεί το ευρώ και η αξιοπιστία του σε διεθνές επίπεδο.
«Η Γερμανία βλέπει την ανάγκη, σε αυτό το περιβάλλον, να δείξει στις αγορές και στον κόσμο ότι η ευρωζώνη παραμένει ενωμένη και ικανή να απαντήσει στην κρίση» είπε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ιρλανδό ηγέτη. Ωστόσο απέφυγε την αναφορά στην έκδοση ευρωομολόγου ή σε αποφάσεις μαζικής αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ όπως ζητούν οι ΗΠΑ και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο συνομιλητής και καλεσμένος της γερμανικής καγκελαρίας αρκέστηκε σε σημειώσει τα σημεία σύγκλισης με το Βερολίνο αφήνοντας μόνο υπόννοιες διαφοροποίησης από τις προτάσεις Μέρκελ.
«Έχουμε απόλυτο συμφέρον να ενισχυθεί το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεπώς τα βήματα προς την αναθεώρηση των συνθηκών συνιστούν μεγάλη πρόκληση» δήλωσε ο Εντα Κένι.
Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι το Δουβλίνο θα ήθελε να έχει «περιθώρια χάραξης εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής» ακόμα και με μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.
Επίσης διαβεβαίωσε τη Μέρκελ ότι η κυβέρνησή του «έχει διαρκώς κατά νου τη μείωση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι αναμένει για φέτος ήπια ανάπτυξη, κυρίως μέσω τα των εξαγωγών, ενώ εμφανίστηκε «απολύτως αποφασισμένος να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430499
 

No comments: