18.11.11

Ρήξη Ράιχενμπαχ με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Σε ανοιχτή ρήξη μεταβλήθηκε χθες η υπόγεια διαμάχη μεταξύ στελεχών της Ομάδας Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ και της διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων υπό τον Κ. Μητρόπουλο.

Λίγες ώρες μετά την έκθεση Ράιχενμπαχ, στην οποία υποστηριζόταν πως πρέπει να προηγηθούν επαρκή προπαρασκευαστικά μέτρα για τις ιδιωτικοποιήσεις και αφήνονταν αιχμές για τον ρόλο του Ταμείου, ο κ. Μητρόπουλος εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ανακοίνωνε πως «επιταχύνονται οι διαδικασίες με έξι ακόμα διαγωνισμούς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012»!

Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονταν οι έξι διαγωνισμοί, με εξαίρεση το Ελληνικό. Η «επιτάχυνση», μάλιστα, είχε διαρρεύσει από το πρωί, ώστε να προλάβουν την αιχμηρή έκθεση Ράιχενμπαχ, με την οποία περιοριζόταν και ο στόχος για εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις στο 1,3 δισ. μέχρι τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Ομάδας Δράσης έχουν εδώ και εβδομάδες υποστηρίξει πως το έργο που παράγουν οι ορδές συμβούλων του Ταμείου είναι δυσανάλογο του αριθμού τους. Έχουν, μάλιστα, ζητήσει να ενισχυθεί το προσωπικό του και να περιοριστεί η φάμπρικα με τους συμβούλους για λόγους οικονομίας.

Τι λέει ακριβώς η Ομάδα Δράσης; 
«Προκειμένου οι ιδιωτικοποιήσεις να έχουν επιτυχή έκβαση, θα πρέπει να προηγηθούν επαρκή προπαρασκευαστικά μέτρα, όπως διαρθρωτικός διαχωρισμός, νομικός και οικονομικός, καθώς και κανονιστική μεταρρύθμιση. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν κατά το βέλτιστο δυνατό το χρονικό διάστημα που προηγείται των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να εφαρμόσουν τα προπαρασκευαστικά αυτά μέτρα». Αντί αυτού, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων βγάζει στον αέρα τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς!

Τι άλλο λέει η έκθεση Ράιχενμπαχ;

Πως «το Ταμείο έχει εντολή να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία στις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς μόλις αυτό καταστεί τεχνικά εφικτό και με ανοιχτό και διαφανή τρόπο».

Παραδέχεται πως «εξαιτίας των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς ενδεχομένως να αποδειχτεί δύσκολη η επίτευξη των στόχων ιδιωτικοποίησης βάσει του χρονοδιαγράμματος που προαναφέρθηκε. Ταυτόχρονα, η συμμόρφωση προς τους στόχους αυτούς είναι κρίσιμη προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να μη μείνει πίσω στην επίτευξη των στόχων για δημοσιονομική σταθεροποίηση».


http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/667126/Article.aspx

1 comment:

Κυριάκος said...

Άρχισαν τα όργανα. Νομίζω πως η διαφορά κουλτούρας είναι εμφανής: Ο Γερμανός δεν θα κάνει βήμα πριν είναι όλα έτοιμα στην εντέλεια. Ο Έλληνας είναι στη φάση "πστ αγαπούλα, πούλα". Αυτό πάντως για τις ορδές συμβούλων το πιστεύω. Αν και θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει την αξία των συμβούλων (είναι πολύ συχνά παρεξηγημένοι γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει το ρόλο τους) είναι βέβαιο πως πολλοί από αυτούς είναι κλασσικές βδέλλες που σιτίζονται χρόνια τώρα από τα χουβαρνταλίκια του κράτους. Έχω ακούσει αρκετές ιστορίες από γνωστούς και ξέρω.