23.11.11

Φόβοι κατάρρευσης του σχεδίου διάσωσης της Dexia

Το γαλλοβελγικό σχέδιο διάσωσης της τράπεζας Dexia δεν είναι βιώσιμο και επανεξετάζεται λόγω της επιδείνωσης στο κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει σήμερα η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε εγκρίνει η Κομισιόν, στη διάσωση της τράπεζας, ύψους 90 δισ. ευρώ, θα συμμετείχαν κατά 60,5% το Βέλγιο, κατά 36,5% η Γαλλία και κατά 3% το Λουξεμβούργο.

Ωστόσο, η εκτίναξη στα spreads και στις αποδόσεις των βελγικών ομολόγων εγείρει αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή του και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επανεξέτασης της συμφωνίας, κάτι που ωστόσο διαψεύδει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Didier Reynders.

Σημειώνεται ότι η όποια αύξηση της συμμετοχής της Γαλλίας στο σχέδιο διάσωσης ενδέχεται να επιβαρύνει περισσότερο την ικανότητά της να διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. 
"Φαίνεται πως οι Βέλγοι θέλουν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης της Dexia και αυτό θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στη Γαλλία και στην αξιολόγηση ΑΑΑ", δήλωσε νωρίτερα trader στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, συμφωνα με τη L' Echo, οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Γαλλίας καθώς και η Κομισιόν ζητούν πληροφορίες από την Dexia για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες καθώς και λεπτομερές business plan. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/667861/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: