15.11.11

Η Ευρώπη της G. Sachs

Η αόρατη "κυβέρνηση της Goldman Sachs" και η διασύνδεση με τους Μάριο Ντράγκι, Λουκά Παπαδήμο και Μάριο Μόντι - Το ενδιαφέρον θέμα της "Le Monde".
Η ανάληψη των ηνίων της ΕΚΤ από τον Ιταλό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, η τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στην θέση του πρωθυπουργού της Ελληνικής κυβέρνησης και η ανάληψη της αντίστοιχης Ιταλικής από τον επίσης τεχνοκράτη Μάριο Μόντι οδήγησε την γαλλική εφημερίδα Le Monde να κάνει λόγο, σε σχετικό της ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, περί "δικτύου επιρροής της Goldman Sachs στην Ευρώπη".

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, αυτή την περίοδο ο αμερικανικός οίκος έχει χτίσει ένα αδιόρατο αλλά ταυτόχρονα φανερό δίκτυο επιρροής. "Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο διορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ανήκουν, σε διαφορετικά επίπεδα ο καθένας, στην ευρωπαϊκή ''κυβέρνηση Sachs''" σημείωσε χαρακτηριστικά η Monde.

Η εφημερίδα έκανε την διασύνδεση αυτή καθώς υπενθύμισε ότι και τα τρία αυτά στελέχη έχουν σχέσεις με τον επενδυτικό οίκο. Ο κ. Ντράγκι, διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, υπήρξε αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κλάδου της τράπεζας την περίοδο 2002 - 2005. O νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι κατέχει θέση συμβούλου στην τράπεζα από το 2005 ενώ για τον κ. Παπαδήμο σημείωσε ότι "συμμετείχε ως πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 1994 - 2002 στο τέχνασμα που επιχειρήθηκε με τα λογιστικά στοιχεία από την Goldman Sachs".

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στο περίφημο swap της αμερικανικής τράπεζας μέσω του οποίου τιτλοποιήθηκε μέρος του ελληνικού χρέους αλλάζοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενόψει της ένταξής της στην ευρωζώνη.

Όπως σε κάθε συνεργασία έτσι και σε αυτή "υπάρχει μια ιεραρχία", ανέφερε η εφημερίδα, για να αποδώσει την πρώτη θέση στον Μάριο Ντράγκι. Για τον οποίο σημείωσε ότι δεν φαίνεται να έχει καμιά ανάμειξη "με το μαγείρεμα των ελληνικών στοιχείων που ενορχηστρώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από την ανάληψη των καθηκόντων του" ενώ ο ίδιος "παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν μεταπωληθεί μέρος του επίμαχου swap στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που τότε διηύθυνε ένα άλλο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs ο Πέτρος Χριστόδουλος, ο οποίος σήμερα διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος".

"Μια σειρά από υποθέσεις στις οποίες η τράπεζα ξετύλιξε το ταλέντο της, όπως η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ και η υπόθεση του ελληνικού χρέους προσέδωσαν δημόσια δύναμη στη Goldman Sachs", υπογράμμισε μεταξύ άλλων το άρθρο.

Στο σχετικό θέμα σημειώνεται ότι οι γνωριμίες των ανθρώπων που συνεργάζονται με την τράπεζα είναι χρήσιμες αλλά δεν αρκούν "σε ένα πολύπλοκο και τεχνοκρατικό στερέωμα όπως το χρηματοπιστωτικό και μπροστά σε μια νέα γενιά βιομηχάνων που δεν δείχνουν πολύ μεγάλο σεβασμό στον οργανισμό".

"Η τράπεζα αρέσκεται να τοποθετεί ανθρώπους χωρίς όμως να αφήσει τις μάσκες να πέσουν" σημειώνει το άρθρο για να δικαιολογήσει το "μυστικό" χαρακτήρα της "ένωσης" των τριών προσώπων. Επίσης τονίζεται ότι σε συνεντεύξεις ή σε δημόσιες τοποθετήσεις τους "οι πιστοί ακόλουθοι της τράπεζας όπως ο Μάριο Μόντι, δεν φανερώνουν αυτό το δεσμό με την τράπεζα".

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=333098&nt=108&lang=1

____________________________-

υπερβολές!
η Γκόλντμαν χρησιμοποιεί ανθρώπους που ήδη κατέχουν θέση χρόνια τώρα._
το νέο φρούτο είαναι ότι πλέον τους ..επιλέγουν ως κατάλληλους!
ίσως να έχουν καλά βιογραφικά ;)

No comments: