25.11.11

Οι «Merkonti» κάνουν τώρα κουμάντο στην Ευρώπη

Κάποιοι ενοχλούνταν, αλλά όλοι στην Ευρώπη το ήξεραν: Το δίδυμο Angela Merkel και Nicolas Sarkozy, αυτό που κατέληξε να αποκαλείται «Merkozy» ήταν εκείνο που οδηγούσε τις εξελίξεις στη Ζώνη του Ευρώ. Όμως, τώρα ο διεθνής Τύπος ανακηρύσσει το τέλος του… ειδυλλίου.

Στη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής των Merkel και Sarkozy με το νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Monti, και κυρίως στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Η Ιταλία μπαίνει σφήνα στο ισχυρό δίδυμο του ευρώ. Καταφέρνοντας να ανακτήσει κάτι από το χαμένο κύρος της από την εποχή του Μπερλουσκονισμού, εισέρχεται στο πολύ κλειστό κλαμπ των δυνάμεων που αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης.

Γρήγορα οι δημοσιογράφοι ανακήρυξαν το τέλος του «Merkozy». Τώρα, κουμάντο κάνει το «Merkonti».

Ο Monti, εξάλλου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις κατά την πρώτη του μεγάλη επίσημη παρουσία από τη θέση του πρωθυπουργού. Σοβαρός, πειθαρχημένος και άκρως επαγγελματικός, αποτέλεσε μια ευχάριστη αλλαγή σε σχέση με τον προκάτοχό του, που πλέον είχε χάσει κάθε αξιοπιστία στην Ευρώπη.

Το σίγουρο είναι ότι η έλευση του Monti στο πραγματικό κλαμπ των ευρωπαϊκών αποφάσεων διαταράσσει την έτσι και αλλιώς εύθραυστη μεταξύ τους ισορροπία που πασχίζουν να διατηρήσουν οι Merkel και Sarkozy. Εκ πρώτης όψεως, ο Monti φαίνεται να κρατά αυστηρή στάση κατά των ευρωομολόγων και του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ. Όμως, με τη χώρα του να δέχεται την επίθεση των αγορών, μένει να φανεί η επιρροή που τελικά θα φέρει στην Ευρώπη.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=103719

____________________________________

νααααιιι βέεεεεβαααια αμέεεεεεε

No comments: