24.10.12

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 40 μηνών ο σύνθετος PMI - σενάριο ύφεσης που επιδεινώνεται

Μεγάλη συρρίκνωση καταγράφηκε στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 45,8 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 μηνών - από 46,1 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στις 46,5 μονάδες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2247075

Σε χαμηλό τριετίας κατρακύλησε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης κι οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενισχύεται το σενάριο για βαθύτερη ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 45,8, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. Η έκπληξη για τους αναλυτές είναι μεγάλη, καθώς προέβλεπαν -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- ότι ο συνολικός ΡΜΙ θα ανακάμψει από το 46,1 τον προηγούμενο μήνα στο 46,4.

«Τα στοιχεία είναι πολύ απογοητευτικά. Πρόκειται για σενάριο ύφεσης που επιδεινώνεται», δηλώνει και ο Chris Williamson, επικεφαλής της Markit, και συμπληρώνει: «Είμαστε απαισιόδοξοι μετά τα στοιχεία. Με τον ΡΜΙ σε αυτά τα επίπεδα το τρίτο τρίμηνο, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 0,6%». Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,2% και για το τρίτο οι αναλυτές προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Ως προς τους επιμέρους κλάδους, η εικόνα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη μεταποίηση, όπου ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 45,3 από 46,1 τον προηγούμενο μήνα, και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 46,3. Ο ΡΜΙ του κλάδου υπηρεσιών ενισχύθηκε οριακά στο 46,2 από 46,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, ωστόσο, περίμεναν μεγαλύτερη ενίσχυση στο 46,4

Η ύφεση φαίνεται πως δεν αφορά πλέον μόνο την περιφέρεια, αλλά και τον πυρήνα της ευρωζώνης. Στη Γερμανία, καταγράφηκε συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό κλάδο για έκτο συνεχή μήνα, ενώ απογοητευτική είναι και η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, που αποτυπώνει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τη Γερμανία μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 48,1 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα. Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 49,3 από 49,7 τον προηγούμενο μήνα, και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέα ενίσχυση στο 50. Για τον κλάδο της μεταποίησης η εικόνα είναι ακόμη πιο δυσοίωνη. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε σημαντικά στο 45,7 από 47,4 τον προηγούμενο μήνα, και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 48.

Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo επιδεινώθηκε για έκτο συνεχή μήνα, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 100 τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν 101,5. «Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και δείχνουν πως η Γερμανία, στην καλύτερη περίπτωση, θα μείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του έτους», δηλώνει ο Holger Schmieding της Berenberg Bank. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/734173/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: