24.10.12

Με «κούρεμα» έως 52,2% η αξία ακινήτων στην υπό σύσταση ισπανική «κακή» τράπεζα

Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ύψους μέχρι 90 δισ. ευρώ
Οι ισπανικές τράπεζες που θα παραχωρήσουν ακίνητα στην υπό σύσταση «κακή» τράπεζα θα πρέπει να αποδεχτούν απομείωση της αρχικής αξίας τους μέχρι και 52,2%, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Πρακτορείο Reuters. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποδεχτούν επιπλέον απομείωση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων που θα παραχωρήσουν στην «κακή» τράπεζα, δεδομένου ότι φαίνεται να υιοθετείται το δυσμενές σενάριο για την προοπτική της ισπανικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει ύφεση 6,5% σε διάστημα τριών χρόνων.
«Η συμφωνία σχετικά με την απομείωση των στοιχείων ενεργητικού έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί», αναφέρει στο Reuters πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση. Τα νεόδμητα ακίνητα που θα θελήσουν να μεταφέρουν οι ισπανικές τράπεζες θα εκτιμώνται στο 52,2% της αρχικής αξίας και τα παλαιότερα ακίνητα θα αποτιμώνται στο 47,5% της αξίας τους. Η ισπανική κυβέρνηση ιδρύει εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, «κακή» τράπεζα, η οποία θα αναλάβει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ύψους μέχρι 90 δισ. ευρώ. Η δημιουργία της «κακής» τράπεζας αποτελεί όρο προκειμένου η Ισπανία να λάβει βοήθεια ύψους μέχρι 100 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών ισπανικών τραπεζών. Οι τράπεζες που θα θελήσουν να παραχωρήσουν τοξικά στεγαστικά δάνεια θα λάβουν σε αντάλλαγμα κεφάλαια ή ισπανικά κρατικά ομόλογα. «Οι τραπεζίτες θα πρέπει να δεχτούν επιπλέον κούρεμα ύψους 7% σε σχέση με το βασικό σενάριο που χρησιμοποιήθηκε στο τεστ αντοχής (των ισπανικών τραπεζών) από την Oliver Wyman. Οι απομειώσεις θα είναι πολύ κοντά στο ποσοστό που προβλέφθηκε σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο», αναφέρει η πηγή.
Υποχώρηση τιμών Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ήδη προβεί αυτό τον χρόνο σε μεγάλης έκτασης απομείωση της αξίας των επενδύσεών τους σε ακίνητα, διενεργώντας προβλέψεις ύψους 137 δισ. ευρώ έναντι ζημιών που θα υποστούν από την έκθεση ύψους 307 δισ. που έχουν στην αγορά ακινήτων. Από το 2007 οπότε και η ισπανική αγορά ακινήτων έφτασε στο απόγειό της οι τιμές έχουν υποχωρήσει 30% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη 20%-30% μέχρι η αγορά να φτάσει στο κατώτερο σημείο της σε ένα έως δύο χρόνια. Το σκάσιμο της ισπανικής «φούσκας» ακινήτων έχει αφήσει ως κληρονομιά στις ισπανικές τράπεζες επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 184 δισ. ευρώ, ενώ πλέον τα προβλήματα επεκτείνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλους τομείς. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών, στη δικαιοδοσία της «κακής» τράπεζας θα μπορούσαν να περιληφθούν και μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της ύφεσης της ισπανικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμή των υπό μεταφορά περιουσιακών στοιχείων πρέπει από τη μια πλευρά να είναι αρκετά χαμηλή, ώστε να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, ενώ από την άλλη δεν θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή προκειμένου να μην πολλαπλασιαστούν οι ζημίες των τραπεζών. Η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το τελικό μέγεθος της «κακής» τράπεζας θα μπορούσε να είναι μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Μαδρίτη θα ήθελε να περιορίσει το μερίδιό της στην «κακή» τράπεζα κάτω από το 50%, προκειμένου να μην υπάρξει καταγραφή του στο δημόσιο χρέος.
Βαθαίνει η ύφεση Η ισπανική κυβέρνηση ενδέχεται να μην πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος το 2012, καθώς η ύφεση αποδεικνύεται μεγαλύτερη του αναμενομένου περιορίζοντας τα φορολογικά έσοδα, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ και το έλλειμμα που παρουσίασε προχθές η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το έλλειμμα της Ισπανίας το 2011 διαμορφώθηκε στο 9,4% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωζώνη στη Μαδρίτη για το 2012 είναι να το περιορίσει στο 6,3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ισπανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,7% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο, ενώ το β΄ τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 1,3%. Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η επιδείνωση της ύφεσης σε τριμηνιαία βάση είναι 0,4% για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2012. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί» το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στο 6,3% κατά κύριο λόγο εξαιτίας των μειωμένων φορολογικών εσόδων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_24/10/2012_499579

No comments: