17.10.12

Bertelsmann: Η Grexit σημαίνει παγκόσμια κρίση

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πυρκαγιά για όλη την Ευρώπη, ίσως ακόμη και για τη διεθνή οικονομία, οδηγώντας σε παγκόσμια κρίση. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που έγινε από την Prognos AG για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, η οποία προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος δεν θα περιοριστεί στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, αλλά θα πλήξει όλη τη Γηραιά Ήπειρο, τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το σενάριο περιλαμβάνει εθνική χρεοκοπία, μαζική υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος, έκρηξη της ανεργίας, μείωση της ζήτησης και άλλα προβλήματα, που σύντομα θα επηρεάσουν και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Μόνο για την Ελλάδα, η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει ζημία στην ανάπτυξη που μεταφράζεται σε 164 δισ. ευρώ ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλήν μέχρι το 2020. Για τις 42 μεγαλύτερες οικονομίες που παρακολουθεί το ίδρυμα, οι συνολικές ζημίες υπολογίζονται στα 674 δισ. ευρώ συνολικά.
Στην περίπτωση όπου τον δρόμο της εξόδου ακολουθήσει και η Πορτογαλία, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Η ζημία μόνο για τη Γερμανία υπολογίζεται στα 225 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαγραφές δανείων 99 δισ. ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνολικές ζημίες στην ανάπτυξη υπολογίζονται στα 2,4 τρισ. ευρώ.

«Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι θα αποτραπεί η μετάδοση της πυρκαγιάς» προειδοποιεί ο Aart De Geus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Bertelsmann.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική εάν εκτός ευρώ βρεθεί τελικά και η Ισπανία. Σε αυτήν την περίπτωση η μείωση της ανάπτυξης, μόνο για τη Γερμανία, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 850 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, δηλαδή 10.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται στο 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ για τις 42 χώρες που παρακολουθεί το ίδρυμα οι ζημίες υπολογίζονται στα 7,9 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/732754/ArticleNewsWorld.aspx

______________________________________________

τρομερή διαχείριση της παραπάνω διαπίστωσης κάνουν οι διαπραγματευτές μας
 

No comments: