11.10.12

Το big plan για την Ελλάδα περιλαμβάνει την δόση των 31,5 δις εφάπαξ, 2ετή παράταση και haircut σε ομόλογα και δάνεια – Η έκθεση της Τρόικα τέλη Οκτωβρίου

Παρά τα σοβαρότατα προβλήματα  που έχουν υπάρξει ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Τρόικα για τα νέα μέτρα τελικώς φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ένα modus vivendi δηλαδή ένα πεδίο συμφωνίας.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στην Σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου έχοντας την έγκριση των μέτρων αλλά μη έχοντας ακόμη την αξιολόγηση της Τρόικα.
Κατά πληροφορίες η έκθεση προόδου της Τρόικα για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου και αν δεν έχει υπάρξει επιπλοκή στα μέτρα θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση θα καταβληθεί μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Αν υπάρχουν ακόμη κενά και νεφελώματα όσον αφορά το νέο πακέτο λιτότητας και η έκθεση προόδου δεν ικανοποιήσει – όπως γενικώς αναμένεται – τότε ίσως η δόση των 31,5 δις ευρώ να μην δοθεί εφάπαξ αλλά σε 3 δόσεις δηλαδή περίπου 10 δις ευρώ η δόση.
Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί λάθος μήνυμα προς την Ελλάδα και θα παρατείνει την αγωνία της κοινωνίας και των αγορών, ωστόσο με βάση κυβερνητική πηγή οι πιθανότητες είναι 95% να χορηγηθεί εφάπαξ η δόση και 5% τμηματικά.
Η 2ετής παράταση θα δοθεί εκ των πραγμάτων καθώς διαφορετικά το πρόγραμμα δεν βγαίνει και το μνημόνιο θα καταπέσει.
Είναι πολύ πιθανό να ξεκαθαρίσει το θέμα της επιμήκυνσης όπως και το θέμα της  δόσης.
Αν δεν καταβληθεί η δόση έστω και τμηματικά η Ελλάδα θα έχει καταρρεύσει τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου.
Όμως το βασικό σενάριο είναι ότι η δόση θα καταβληθεί εφάπαξ.
Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί αρχές του 2013 είναι το haircut στο πρώτο δάνειο των 109 δις ευρώ.
Με βάση διαρροές που έχουν υπάρξει από Γερμανικούς κύκλους το haircut του επίσημου τομέα μπορεί να φθάσει στο 30% ή 40% που σημαίνει 35-43 δις ευρώ λιγότερο χρέος για την Ελλάδα.
Βέβαια σε ορισμένους κύκλους επικρατεί ένα νέο σενάριο να υπάρξει καθολικό haircut σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με απώτερο στόχο η σχέση χρέους προς ΑΕΠ να είναι σχεδόν ίδια σε όλες τις προβληματικές χώρες.

Το σχέδιο για τις τράπεζες – Τα 50 δις των τραπεζών στον ESM

Σε αντίθεση με τις διαρροές και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενώ η μεταφορά και των 50 δις ευρώ που έχουν δοθεί ή θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ελληνικό χρέος στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα δεν είναι βέβαιο ότι είναι θετική εξέλιξη για τις τράπεζες.
Άλλο είναι να έχουν βασικό μέτοχο το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος με το οποίο μπορούν να έρθουν σε μια συνεννόηση και αλλιώς με τον ESM ένα απρόσωπο μηχανισμό στήριξης.
Όμως το κεφαλαιώδες ζήτημα είναι αν η πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα  ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Αν περάσει θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική είδηση καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν από την ανακεφαλαιοποίηση τους περί τα 7,5 με 8 δις ευρώ.

Ο στόχος για 1000 μονάδες στο ΧΑ θα επιτευχθεί

Με βάση όλες αυτές τις εξελίξεις ο στόχος για τις 1000 μονάδες θα επιτευχθεί για το ελληνικό χρηματιστήριο έως τα τέλη Νοεμβρίου και επίσης οι μετοχές των τραπεζών θα έχουν αυξηθεί κατά 50% έως 75%.

Πέτρος Λεωτσάκος

No comments: