15.10.12

Αποσχιστικές τάσεις: Ενισχυμένοι οι Φλαμανδοί αυτονομιστές μετά τις τοπικές εκλογές στο Βέλγιο

Η σχετικά εύκολη νίκη του αυτονομιστή υποψήφιου στις δημοτικές εκλογές στην Αμβέρσα, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών, ενίσχυσε το ρεύμα όσων ζητούν μεγαλύτερα περιθώρια για τους πλούσιους Φλαμανδούς στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Μπάρτ ντε Βέβαρ του NV-A με καταμετρημένο ασφαλές ποσοστό των ψήφων είναι επτά μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό του, νυν δήμαρχο Σοσιαλιστή Πάτρικ Γιάνσενς.

Ο υποψήφιος του NV-A δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει την Αμβέρσα σαν εφαλτήριο για τους αυτονομιστές ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για το 2014 ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού Ντι Ρούπο για την φορολογική πολιτική που όπως λέει επιβαρύνει την (πλούσια) Φλάνδρα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ντε Βέβαρ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να θέσει το ζήτημα της αυτονομίας.

«Θέλουμε να δώσουμε στους Φλαμανδούς την κυβέρνηση που θέλουν σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε και απευθυνόμενους στους γαλλόφωνους πολιτικούς τους είπε: «Αναλάβετε τις ευθύνες σας!»

Όπως υπογράμμισε είναι μια «μαύρη-κίτρινη Κυριακή», υπενθυμίζοντας τα χρώματα της φλαμανδικής σημαίας.

Αντιθέτως το ακροδεξιό κόμμα «Βλαμς Μπελάνγκ» έχασε έδαφος έναντι του NV-A: αν και στην προηγούμενη αναμέτρηση έφτασε στο 33%, σε αυτές τις εκλογές κατέρρευσε στο 10%.

Στο Σαρλερουά και τη Λιέγη το κυβερνητικό ψηφοδέλτιο δεν είχε μείωση εκλογικής δύναμης συγκριτικά με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές.

Το NV-A μέσα σε λίγα χρόνια έγινε κεντρικός παίκτης στην πολιτική σκηνή του Βελγίου, με τον Ντε Βέβαρ να μπλοκάρει, θυμίζει το Associated Press, το σχηματισμό κυβέρνησης στην κυβερνητική κρίση του 2010-11.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές πριν από έξι χρόνια το NV-A ήταν ένα κόμμα με ελάχιστη επιρροή· τώρα πλέον προετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

* Πέρα από το πολιτικό περιεχόμενο της αναμέτρησης, οι εκλογές ήταν οι πρώτες όπου δοκιμάστηκαν ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας, χωρίς να λείψουν τα προβλήματα. Σε πολλά τμήματα παρατηρήθηκε καθυστέρησης στο άνοιγμα και σε άλλα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές που μεγάλωναν όσο περνούσαν οι ώρες.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231217631

________________________________________________

σειρά θα έχει η Β. Ιταλία;

όπως όμως λέει ο Taleb:
  
The most stable country in the history of mankind, and probably the most boring, by the way, is Switzerland. It's not even a city-state environment; it's a municipal state. Most decisions are made at the local level, which allows for distributed errors that don't adversely affect the wider system. Meanwhile, people want a united Europe, more alignment, and look at the problems. The solution is right in the middle of Europe -- Switzerland. It's not united! It doesn't have a Brussels! It doesn't need one.





 

No comments: