19.10.12

Θα μειωθούν τα ποσά που δίνει ο ΟΠΑΠ στον αθλητισμό

Το ενδεχόμενο να μειωθούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις του ΟΠΑΠ με την εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση της φορολογίας στα μικτά κέρδη του Οργανισμού από 1.1.2013, επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, κληθείς στην Ειδική Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να ενημερώσει για την πολιτική κοινωνικής μέριμνας που ακολουθεί ο Οργανισμός.

Ο κ. Λουρόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της επιτροπής ότι αποτελεί μια «δυσμενή εξέλιξη» η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και ότι ενδεχομένως να έχουμε μια μορφή υποκατάστασης της κοινωνικής προσφοράς του ΟΠΑΠ η οποία θα πρέπει να μεταφερθεί στο ελληνικό δημόσιο το οποίο άλλωστε θα λαμβάνει τον αυξημένο φόρο. «Δεν θα έχουμε ασφαλώς εξαφάνιση των κοινωνικών μεταβιβάσεων αλλά ενδεχομένως να έχουμε μια μείωση αυτών των υπηρεσιών», προειδοποίησε ο κ. Λουρόπουλος αναφερόμενος τόσο στο ύψος των χορηγιών προς τον αθλητισμό όσο και των δωρεών με κοινωνικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο παράγοντα αποτελεί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, η δυνατότητα υλοποίησης του πλάνου των επενδύσεων και ανάπτυξης που σχεδιάζει ο ΟΠΑΠ διότι τότε θα μπορέσουν να αυξηθούν και τα διατειθέμενα κονδύλια.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Λουρόπουλου, για τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω μείωση των μεταβιβάσεων και στον αθλητισμό, ότι «ο ΟΠΑΠ δίνει σήμερα αρκετά χρήματα ως επιχορηγήσεις σε αθλητικά σωματεία στην επαρχία αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για περιπτώσεις που μια ομάδα έχει άδειο το γήπεδο».

«Ο κίνδυνος να μειωθούν τα ποσά που δίνει ο ΟΠΑΠ στον αθλητισμό υπάρχει. Τους έχουμε πει: κοιτάξτε να βρείτε λεφτά και με άλλους τρόπους. Δεν μπορεί να αποβλέπουν μόνο στον ΟΠΑΠ ο οποίος εν τέλει δίνει χρήματα σε επαγγελματικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να περιμένουν χρήματα μόνο από τις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ. Εμείς δίνουμε ήδη αρκετά ως επιχορηγήσεις σε σωματεία στην επαρχία που δεν μπορούν όμως σε κάποιες περιπτώσεις να γεμίσουν το γήπεδό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτε. Τους έχουμε πει ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

Τα χρήματα που δίνουμε έχουν ήδη μειωθεί και θα μειωθούν κι άλλο του χρόνου και το έχουμε πει στις ομοσπονδίες», είπε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ σημειώνοντας όμως ότι αν υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού τότε «ναι» θα υπάρχει διπλάσια δυνατότητα μεταβιβάσεων. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ απέδωσε μεγάλη σημασία στις απαιτούμενες ενέργειες για την πάταξη του φαινομένου του παράνομου στοιχήματος. «Μπορούμε αύριο κιόλας αν η Πολιτεία θελήσει να κλείσουμε τις 20 με 25 ηλεκτρονικές διευθύνσεις παράνομου στοιχηματισμού που είναι γνωστές, διότι αυτά και ως έσοδα χάνονται για τον ΟΠΑΠ αλλά και ως φορολογία για το Ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Λουρόπουλος επισημαίνοντας πάντως ότι καθ΄ ύλην αρμόδια είναι η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων. Την ίδια ώρα, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφορικά με την προστασία από τον διαδικτυακό τζόγο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ενημερώνει ότι το ΣΔΟΕ συνεργάζεται με κρατικές και διεθνείς υπηρεσίες και έχει επεξεργαστεί μεγάλο αριθμό καταγγελιών για υποθέσεις παράνομου τζόγου που διενεργούνται μέσω του διαδικτύου.

Στην περίπτωση αδικημάτων, τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται στον αρμόδιο εισαγγελέα. Επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι 24 εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου έχουν λάβει ΑΦΜ από τη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων και αποδίδουν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Οι 24 συγκεκριμένες εταιρείες έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς που ορίζει ο Ν. 4002/2011 μέχρι τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη χορήγηση αδειών διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, η ανεξάρτητη διοικητική Αρχή «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων» η οποία συγκροτήθηκε πρόσφατα, επισπεύδει τις διαδικασίες απόκτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου, ώστε να ενεργοποιηθεί η εποπτεία της στο διαδίκτυο.

http://www.express.gr/news/business/651520oz_20121019651520.php3

No comments: