16.10.12

Αδύνατη η συνολική συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Αδύνατη είναι η συνολική συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά την συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα (φωτογραφία) με τους επικεφαλής της τρόικας.
Αδύνατη είναι η συνολική συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά την συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου ή στο τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Η συζήτηση προχωρά, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά, δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης ενώ στην ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, απάντησε «ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πιθανότατα οι επόμενες συναντήσεις θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και νέες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή υπουργό, Μ. Σαλμά, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε κατάλογος με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ στο χώρο της υγείας για το 2013.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου που συμμετείχαν στην τρίωρη διαπραγμάτευση με με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε έναν κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει την εξοικονόμηση:
- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.
- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη.
- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.
- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.
Ενημέρωση για την πρόοδο των συνομιλιών είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, γνωστοποίησε ότι οι συναντήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη.
Είπε ακόμη ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και επανέλαβε την εκτίμηση ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
«Δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση των Στουρνάρα - Σαμαρά και πρόσθεσε: «Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, παραμένουν, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».
Το πρωί τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συνέχισε τις συζητήσεις με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές που ανέκυψαν την Κυριακή. Οπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Τρίτης.
Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε στην τηλεόραση του Mega, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση.
«Θα είναι μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο όπως υποστήριξε, δημοσιονομικά έχει μεγαλύτερο όφελος, ειδικά στα πρώτα στάδια. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι αποχωρήσεις θα ξεκινήσουν από τους επίορκους και όσους δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2244801

No comments: