15.10.12

Μητέρα όλων των μαχών η μάχη των Βρυξελλών

«Εφοδιασμένος» με τη συμφωνία με τρόικα και πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, απτές αποδείξεις προόδου στην υιοθέτηση της μακράς λίστας των λεγόμενων «προαπαιτούμενων δράσεων», χωρίς όμως να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο επώδυνο πακέτο περικοπών, επιδιώκει να προσέλθει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, ίσως της κρισιμότερης στην τριετή ιστορία της ελληνικής κρίσης, θα συνιστά ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι στην Ελλάδα συντελείται σημαντική πρόοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της δόσης και να διευκολυνθεί η συζήτηση για μια συνολική, νέα, λύση για το ελληνικό ζήτημα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο: Με βάση τις ίδιες πηγές στο ανακοινωθέν της Συνόδου αναμένεται να περιλαμβάνεται η φράση ? κλειδί «Greece gets back on track» δηλαδή «η Ελλάδα επιστρέφει εντός τροχιάς» με στόχο αφενός να «απονευρωθούν» τα καταστροφικά για τη χώρα αλλά και για την Ευρωζώνη σενάρια εξόδου από το ευρώ, αφετέρου να μπορέσει να προχωρήσει η εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων προς την Ελλάδα, που στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως «αντέχει» ταμειακά έως το τέλος Νοεμβρίου.
Εκτακτο eurogroup
Μόλις χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν εκτίμησε πως έως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα ενώ υποστήριξε ότι το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, δείχνοντας προς την κατεύθυνση είτε ενός έκτακτου Eurogroup μετά τη Σύνοδο ή της προγραμματισμένης συνεδρίασης στις 12 Νοεμβρίου.
Άλλωστε μετά το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει... ετοιμότητα για νέα συνεδρίαση αμέσως μόλις υπάρξει το «πόρισμα» της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ευελπιστεί πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία: Μία θετική έκβαση για τα ελληνικά ζητήματα εκεί θα είναι μια ισχυρή εκκίνηση για τη σταδιακή σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, με την εισροή των πολύτιμων κεφαλαίων από την τρόικα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή αναστροφής του κλίματος στην πραγματική οικονομία, η οποία, παρά τη σαφή στροφή που καταγράφεται υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό με αποκορύφωμα την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, βάλλεται όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται και στις αποφάσεις μεγάλων εταιρειών για μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό, αναζητώντας οξυγόνο ρευστότητας στην πιστωτική ασφυξία.
Στο πλαίσιο αυτό τα προσεχή 24ωρα εντείνονται οι παρασκηνιακές και μη διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το κρίσιμο «ραντεβού» του Ελληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του την Πέμπτη. Επείγει η συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα, η επίτευξη συμφωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη, πιθανόν τη Δευτέρα ή Τρίτη ανάλογα με το πότε θα καταλήξουν οι συνομιλίες τρόικας - υπουργείου Οικονομικών και η προώθηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου από τις μεταρρυθμίσεις (prior actions) που έπρεπε κανονικά να είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του Καλοκαιριού.
«Πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε τις πολιτικές και μετά να συζητήσουμε για βιωσιμότητα του χρέους και χρηματοδοτικό κενό, θα είναι ευκολότερα μετά» λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας πάντως πως ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χορήγηση διετούς παράτασης ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ βρίσκεται πάντα στο «τραπέζι» και αναγκαστικά συνοδεύεται από τη δύσκολη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από αυτό, υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων του ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα πλήξει αυτή τη φορά αναγκαστικά τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως και εθνικές κυβερνήσεις).
Στο δύσκολο αυτό τοπίο, ακόμη και εάν η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι απαιτείται οι τελικές πολιτικές αποφάσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα, στην πράξη, θα περάσουν μέσα από την ισχυρή κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ που αναμένεται να «ξεδιπλωθεί» και στην επικείμενη Σύνοδο.
Β. ΣΟΪΜΠΛΕ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ - ΓΡΙΦΟΣ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το «haircut»
Διαστάσεις «Τιτανομαχίας» τείνει να λάβει η αντιπαράθεση Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Χθες στο Τόκιο, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπήρξε νέα αντιπαράθεση μεταξύ του Β. Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο των προχθεσινών δηλώσεων της επικεφαλής του ΔΝΤ που τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής προσέγγισης του ελληνικού προβλήματος που θα συμπεριλαμβάνει και τη βιωσιμότητα του χρέους και διετή παράταση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενώ προχθές είχε χαρακτηρίσει αντιπαραγωγικές τις συζητήσεις για νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, χθες κλιμάκωσε την αντιπαράθεση δηλώνοντας πως δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για διετή παράταση, έως ότου γίνει γνωστό το «πόρισμα» της τρόικας. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε μια μεταβολή των όρων του δανεισμού της Ελλάδας θα προκαλούσε σύγχυση στις αγορές και θα οδηγούσε σε μείωση της εμπιστοσύνης προς τις πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο διοργανώνοντας δύο εκλογικές αναμετρήσεις και θα έπρεπε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, εκτίμησε. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική επιλογή» από τη μείωση, μεσοπρόθεσμα των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά. «Εννοείται πως με ένα ενιαίο νόμισμα η πίεση στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ ισχυρή για όλες τις χώρες», πρόσθεσε τονίζοντας όμως πως αυτός δεν είναι λόγος για να αρνηθούμε τη μείωση των ελλειμμάτων διότι, υποστηρίξε, η ανεργία είναι επίσης «συνέπεια δημοσιονομικών πολιτικών οι οποίες δεν είναι σταθερές».
Αποκρατικοποιήσεις
Σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα θα είναι οι εκτιμήσεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους και ο προσδιορισμός του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την παράταση. Αυτό υπολογίζεται περίπου στα 12 δισ. αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, στην περιοχή των 20 - 30 δισ. εάν συνεκτιμηθεί μια μεγαλύτερη ύφεση από το αναμενόμενο, αστοχίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αλλά και στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων.
Ιδιαίτερο προβληματισμό για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων διατυπώνει η τρόικα που φέρεται να εκτιμά πως τα έσοδα φέτος θα είναι μηδενικά, ενώ θα έπρεπε κανονικά να είχαμε 4 δισ., αποδίδοντας ωστόσο, αυτή την απόκλιση στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στη διαμόρφωση των προβλέψεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια όχι μόνο λόγω της παράτασης αλλά και εξαιτίας των καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις. Είναι σαφές στις συζητήσεις ότι εάν δεν υπάρξει ένας τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από την παράταση, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα.
Τα σενάρια είναι πολλά και ο συνδυασμός που τελικά θα επικρατήσει εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ: Στις πιθανές λύσεις, πέραν ενός ακόμη «κουρέματος» αυτή τη φορά στον επίσημο τομέα κάτι που πάντως συναντά σκληρή αντίσταση από την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι ένα συνεκτικό σχέδιο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια προς την Ελλάδα, αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, επιστροφή των κερδών που θα αποκομμίσουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα που είχαν αγοράσει προ κρίσης, μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112935096

No comments: