19.10.12

Μέρκελ: Βήμα - βήμα η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - Η γερμανική θέση για τις τράπεζες δεν οφείλεται σε εκλογικές σκοπιμότητες

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη θα ανακεφαλαιοποιηθούν μόνο αν έχει προηγηθεί η δημιουργία και η λειτουργία της σχεδιαζόμενης κοινής εποπτείας τους, σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο Μόναχο μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ακόμα ότι ο εποπτικός φορέας θα έχει νόημα, μόνο εάν δημιουργηθεί με πολλή προσοχή και δεν είναι απλά μια εμβαλωματική λύση ενώ ζήτησε να γίνουν τα πράγματα βήμα - βήμα.
Πρώτα, δηλαδή, να ολοκληρωθεί το νομικό θεσμικό πλαίσιο, μετά να ξεκινήσει η πρακτική εφαρμογή και μόνο όταν κριθεί λειτουργική, θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ευρωζώνη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245985

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκρουσε, την Παρασκευή, τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της πως ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ταμείο διάσωσης κι επιβράδυνε την δημιουργία τραπεζικού εποπτικού οργάνου, σε μία προσπάθεια να μην βρεθεί αντιμέτωπη με εσωτερικές αντιδράσεις, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο που θέλησε να μάθει εάν εκείνη ζήτησε από την ΕΕ να της δώσει περισσότερο χρόνο ενόψει των εκλογών, η Μέρκελ απάντησε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής:

«Δεν είναι αλήθεια. Ούτε που το είχα σκεφτεί προτού ακούσω να το λένε εδώ».

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά, μετριάζοντας τις ελπίδες της Μαδρίτης, αλλά και της Γαλλίας, που επιζητούσαν μία τέτοια διαδικασία.

«Οι ισπανικές τράπεζες ήδη έχουν ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο δύνανται να ανακεφαλαιοποιηθούν» και «δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ» από το ταμείο διάσωσης, διεμήνυσε.

«Υπάρχουν ακόμη δυσχερή θέματα που απομένουν να επιλυθούν και για αυτά έχουν επιφορτιστεί οι υπουργοί Οικονομικών», τόνισε.

«Η θέσπιση μία εποπτικής αρχής δεν είναι πάντως δυνατόν να επιτευχθεί σε δύο Σαββατοκύριακα», σχολίασε, υποδεικνύοντας πως ακόμη και ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας έκρινε πως αυτή η αρχή δεν μπορεί να λειτουργήσει «πριν από τις αρχές του 2014».

Εάν η ΕΚΤ «μπορεί να το επιτύχει πιο σύντομα, σε λιγότερο από 12 μήνες, αυτό μου κάνει, απλώς θα πρέπει να λειτουργεί», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

«Το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε ένα νομικό πλαίσιο έως τον Ιανουάριο του 2013, είναι ήδη υπερβολικά φιλόδοξο», είπε, ενώ «κατόπιν θα πρέπει να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε. 
    «Στη συνέχεια θα πρέπει να τα θέσουμε όλα τούτα σε εφαρμογή» και η ΕΚΤ θα πρέπει να απασχολήσει «όχι δυο-τρείς εργαζομένους της, αλλά μάλλον 100 ως 300». «Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό σ' ενάμιση μήνα. Αυτό είναι πεντακάθαρο, σαν το νερό της πηγής», δήλωσε εμφατικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231218398

No comments: