10.10.12

Αγορά: Φοβάται κυβερνητικά χτυπήματα

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην αγορά τόσο οι πρόσφατες κινήσεις συγκεκριμένων υπουργείων, όσο κυρίως και μια έντονη φημολογία που επικρατεί γύρω από επικείμενες κυβερνητικές ενέργειες-σοκ, οι οποίες θα πλήξουν σειρά κλάδους στην πραγματική οικονομία.

Γενικότερα, η δεινή θέση των δημόσιων οικονομικών, η εντεινόμενη ύφεση και η επιτακτική ανάγκη να βγουν τα νούμερα του προϋπολογισμού για το 2013 λέγεται ότι έχουν ωθήσει την κυβέρνηση να εξετάζει κινήσεις που θα εκπλήξουν (για μία ακόμη χρονιά) αρνητικά την αγορά.

Ενδεικτική είναι η θέση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Στράτου Παραδιά για έναν σαρωτικό σούπερ ΦΑΠ από τον Ιανουάριο του 2013.

«Πληροφορίες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για τη φορολόγηση των ακινήτων από 1η/1/2013 περιλαμβάνει την επιβολή ενός σουπερ ΦΑΠ, με συντελεστή που θα φτάνει ακόμη και έως 4% ετησίως(!), δηλαδή σαράντα φορές ανώτερο από το ΕΤΑΚ, ο οποίος θα επιχειρήσει να πενταπλασιάσει την απόδοση του υπάρχοντος ΦΑΠ στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενσωματώνοντας και την απόδοση από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, δηλαδή το τέλος της ακίνητης περιουσίας».

Βέβαια, στον προϋπολογισμό του 2013 έχει εγγραφεί και ένα ποσό για τη μείωση των δαπανών του δημοσίου για ενοίκια, πράγμα που συμβαίνει για τρίτη φορά από την έναρξη της κρίσης (-20% επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, από -10% έως -25% στα τέλη του 2011 για τις μισές περίπου συμβάσεις και τώρα επίκειται μια νέα πτώση για επιπλέον και πάλι -10% έως -25%, με βάση νομοσχέδιο που κατατέθηκε).

Μια δεύτερη κίνηση-σοκ που φοβούνται παράγοντες της αγοράς είναι ένα «γενναίο» κούρεμα το 2013 των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς τους προμηθευτές του, δηλαδή στις απαιτήσεις των κατασκευαστικών, των εταιρειών πληροφορικής, του κλάδου υγείας κ.ά.

Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη κυβερνητική θέση, άλλοι φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με άμεσο τρόπο (νομοθετική ρύθμιση) και άλλοι με έμμεσο (π.χ. πάρτε τα χρήματά σας τώρα με έκπτωση τόσο τοις εκατό, γιατί αλλιώς θα… περιμένετε μέχρις ότου αποφανθούν κάποιες επιτροπές, και βλέπουμε).

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει ταφόπλακα για πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις που ήδη έχουν καταχρεωθεί στις τράπεζες και περιμένουν την αποπληρωμή των απαιτήσεών τους από το δημόσιο μήπως και… ξελασπώσουν. Και βέβαια θα αυξηθούν και τα φέσια των τραπεζών.

Αναταραχή επικρατεί επίσης και μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω της διαφαινόμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να επιβάλει εισφορά επί του κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων του κλάδου!
Όπως τονίζουν στο euro2day επιχειρηματικοί φορείς, κάτι τέτοιο θα σημάνει εκ βάθρων ανατροπή των δεδομένων, βάσει των οποίων αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, αλλά και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ενώ το μέτρο αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί μόνο για τα φωτοβολταϊκά, τελικά θα ισχύσει για όλες τις τεχνολογίες (αιολικά, υδροηλεκτρικά κ.λπ.), απλώς το ποσοστό της εισφοράς θα είναι μικρότερο από ό,τι στα φωτοβολταϊκά. Το μέτρο, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αποσκοπεί στην ενίσχυση του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, μέσω του οποίου πληρώνεται η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ και ο οποίος ως γνωστόν είναι ελλειμματικός.

Γενικότερα, κοινή εκτίμηση είναι πως το ελληνικό δημόσιο για πρώτη φορά έχει αγριέψει και δεν διστάζει να πει και να κάνει πράγματα που μέχρι πρότινος φάνταζαν απίθανα!

Έτσι, το υπουργείο Υγείας κάλεσε πρόσφατα τις ιδιωτικές κλινικές και τους ζήτησε να ακυρώσουν την τριετή σύμβαση που είχαν υπογράψει μόλις μέσα στο 2012, ζητώντας από τις ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που εισπράττουν από τον ΕΟΠΠΥ κατά 50%(!) και μάλιστα ειδικότερα από τους ασφαλισμένους αγρότες κατά 90%...

Για πρώτη φορά επίσης δύο κυβερνητικοί βουλευτές (Μπεγλίτης, Μαρκογιαννάκης) δήλωσαν στις κάμερες της τηλεόρασης ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να στηρίξει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είναι «ιδιωτική εταιρεία», αφήνοντας ως πιθανότερο σενάριο το λουκέτο για εταιρείες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ιερές αγελάδες! 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/730292/Article.aspx

No comments: