15.10.12

Τι ζητάει η τρόικα για ανακεφαλαιοποίηση

Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, σε τρεις φάσεις, ως τον Απρίλιο του 2013, αλλά και την διάσπαση σε good -bad bank των υπόλοιπων τραπεζών, εφόσον δεν κεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους ή δεν συγχωνευθούν, με αξιόπιστο business plan, ζητάει η τρόικα.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας, μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, το οποίο διέρρευσε χθες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο του 2013 και θα περιλαμβάνει πέραν των κοινών μετοχών και έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιακών Δανείων.
Παρ' ότι πρόκειται για προσχέδιο και επομένως τίποτε δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, παρέχεται μια ισχυρή πρόγευση για την κατεύθυνση και τους βασικούς άξονες της ανακεφαλαιοποίησης.

Για παράδειγμα, για πρώτη φορά, γίνεται δημοσίως γνωστό ότι η Τρόικα όχι μόνο συζητάει, αλλά αποδέχεται την έκδοση CoCos από τις τράπεζες, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Ειδικότερα, το προσχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2013, οι τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει την έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών ειδικού τύπου, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertibles), τα οποία θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


To προσχέδιο δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες και επομένως δεν καθορίζει την αναλογία κοινών μετοχών και CoCos στην νέα κεφαλαιακή δομή των τραπεζών. Σημειώνει, πάντως, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν Core Tier I 7% σε βάθος τριετίας και με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Αυτό σημαίνει ότι τα CoCos δεν μπορούν να αποτελούν πάνω από το 2-3% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι με την έκδοσή τους θα μετατρεπόταν σε μετοχές.

Πρόσθετες εγγυήσεις από το Τ.Χ.Σ. ως το τέλος του 2012
Βάσει του προσχεδίου συμφωνίας, μέχρι το τέλος του 2012 τα ελάχιστα βασικά εποπτικά κεφάλαια ( Core Tier I) των συστημικών τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Για να συμβεί αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χορηγήσει πρόσθετα ομόλογα EFSF στις τράπεζες, ώστε τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια να ανέλθουν στο 9%.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα EFSF ύψους 18 δις, ευρώ που χορήγησε το Ταμείο σε ΕΤΕ, Alpha, Εurobank και Πειραιώς δόθηκαν προκειμένου να ανέλθει ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε τουλάχιστον 8.

Πρακτικά επομένως οι τράπεζες θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες ήδη από το τέλος του 2012, εφόσον υιοθετηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα.

Το ΤΧΣ θα πρέπει να εκδώσει, επίσης, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 επιστολή δέσμευσης με την οποία θα δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει ως και το 100% των υπόλοιπων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Το δεύτερο βήμα όπως προαναφέραμε θα είναι η έκδοση από τις συστημικές τράπεζες CoCos που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.

Μέχρι τον Απρίλιο η ολοκλήρωση των ΑΜΚ
Τρίτο βήμα προβλέπεται να είναι η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου από τις συστημικές τράπεζες, μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013. Το Τ.Χ.Σ θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή κάλυψης της ΑΜΚ, αποκτώντας τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Το draft που διέρρευσε προβλέπει ότι για να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα θα πρέπει οι ιδιώτες να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου. Επιπρόσθετα για τυχόν νέους μετόχους θα απαιτηθεί η έγκριση καταλληλότητας, από τις ρυθμιστικές αρχές.

Εάν καλυφθεί τουλάχιστον το 10% της ΑΜΚ από παλαιούς και νέους μετόχους τότε οι τελευταίοι θα αποκτήσουν δικαιώματα επαναγοράς ( warrants) των μετοχών του Τ.Χ.Σ. που θα πρέπει να ασκήσουν εντός 5ετίας.

Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 συστημικές και μη τράπεζες θα πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης και να τα έχουν υποβάλλει προς επικύρωση στην Κομισιόν. Για τις τράπεζες που θα απορροφήσουν υγιή στοιχεία ενεργητικού άλλων τραπεζών ( π. χ Πειραιώς) η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος Ιουλίου του 2013

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και μέχρι το τέλος του 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος θα διεξάγει, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας, άσκηση προσομοίωσης (stress test). Η άσκηση θα διενεργηθεί με στοιχεία α΄ εξαμήνου 2013 και με μεθοδολογία που θα καθορισθεί σε συνεργασία με την Τρόικα ( Ε.Ε. ΕΚΤ και ΔΝΤ)

Εκτός Τ.Χ.Σ. οι μη συστημικές τράπεζες
Από το draft προκύπτει ότι οι μη συστημικές τράπεζες κρίνονται λιγότερο κατάλληλες για να ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατική βοήθεια. Επομένως είτε θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, είτε να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, με business plan, όμως που θα κριθεί αξιόπιστο, θα καλύπτει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και θα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις βιωσιμότητάς τους.

Υπό εκκαθάριση όσες τράπεζες δεν κεφαλαιοποιηθούν
Για όσες μη συστημικές τράπεζες δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια από τις δύο παραπάνω προυποθέσεις, η Τρόικα πιέζει να διασπασθούν σε good – bad bank. Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού ( good bank) προβλέπεται να απορροφηθούν από ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες ή εναλλακτικά να συγκεντρωθούν κάτω από την ομπρέλα μιας τράπεζας, που θα λειτουργήσει ως bridge bank ( τράπεζα γέφυρα).

Τα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης ως τα μέσα Ιουνίου του 2013, με υιοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών.

Διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα για Τ.Τ. εντός Νοεμβρίου
Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τρόικα πιέζει, όπως προκύπτει από το draft να προωθηθεί λύση αλά ΑΤΕ. Να διασπασθεί, δηλαδή, το Τ.Τ. σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και να έχει μεταβιβασθεί σε συστημική τράπεζα το υγιές χαρτοφυλάκιο ( good bank) μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Τέλος για την Proton Bank η Τρόικα πιέζει να δοθεί λύση μέχρι τα μέσα Μαίου. H νέα Proton είτε θα συγχωνευθεί με μια από τις συστημικές τράπεζες ή θα πωληθεί μέσω διαδικασίας ανοικτών προσφορών υπό την αιγίδα του Τ.Χ.Σ.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/732177/Article.aspx

________________________________________

εάν βάλεις 10% θα είναι δικό σου, ακόμα και εάν βάλω εγώ το 90%!!!

όλα πάνε σύμφωνα με τα προηγούμενα σχέδια, ο στόχος παραμένει ο Σεπτ' 2013


2 comments:

elisavet said...

Eάν χασεις και εσύ την εγγλέζικη ψυχραιμία σου, τι έχει να γίνει! Επειδή δεν μπορώ να διαβάσω όλα όσα γράφεις, τι θα γίνει το Σεπτ. 13, μήπως θα μπορούσες να με κατευθύνεις στην σχετική σου ανάρτηση? ευχαριστώ

geokalp said...

το χρονοδιάγραμμα αναδιοργάνωσης ΟΛΟΥ του τραπεζικού κλάδου είχε παλαιότερα deadline Σεπτ'13

όμως η αργοπορία ενδέχεται να συνεχιστεί